Hoppa till huvudinnehåll

Jakt på östersjövikare kan tillåtas

Östersjövikare.
Östersjövikare. Bild: Kennyannydenny/ Wikimedia Commons östersjövikare

Jord- och skogsbruksministeriet vill införa jakt på östersjövikare. Det upprör naturskyddsorganisationerna eftersom östersjövikaren internationellt sett betraktas som utrotningshotad.

I början av 1900-talet fanns det 200 000 östersjövikare. Senare sjönk antalet dramatiskt till följd av jakt och sjukdomar och på 80-talet när arten fredades fanns det bara 2000 kvar. Nu har stammen börjat repa sig och det finns 7000 östersjövikare i Bottniska viken. Sedan 80-talet har man inte fått fånga den utan specialtillstånd. Men nu vill Jord- och skogsbruksministeriet införa licensjakt på 100 östersjövikare per år i Bottniska viken. Orsaken är de ekonomiska förluster som den orsakar fiskare.

Antti Halkka som är ordförande för WWF Finlands sälgrupp är kritisk till förslaget. Han tycker inte att vikarstammen har återhämtat sig tillräckligt mycket.

- Jag tycker att Finland skulle kunna vänta några år till tills populationen i Bottniska viken når 10 000. Forskare säger att det inte är bra att jaga då populationen är under 10 000, eftersom den är så sårbar ännu, säger Halkka.

Enligt Halkka skulle det räcka med att vänta två eller tre år innan stammen är så pass stor att man kan införa jakt. Överinspektör Janne Pitkänen vid Jord- och skogsbruksministeriet säger att brådskan beror på att fiskare i Bottniska viken får allt större problem med vikaren.

- Fiskarna säger att skadorna har blivit värre och värre, och om man väntar på att den här populationen växer ännu mer i Bottniska viken så kanske problemen blir ännu större, säger Pitkänen.

I Sverige, där östersjövikaren också finns, är fångst inte tillåtet. Enligt internationella mått är östersjövikaren fortfarande utrotningshotad.

Läs också