Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkiga Porkalaöden i Sjundeåpjäs

Pjäsen Tillsammans hem -Yhdessä kotiin i Sjundeå
Pjäsen Tillsammans hem -Yhdessä kotiin i Sjundeå Bild: Yle/Mikael Kokkola yhdessä kotiin

På onsdagen (24.7) var det premiär för den tvåspråkiga pjäsen Tillsammans hem - Yhdessä kotiin i Sjundeå. Pjäsen som handlar om människoöden i krigets skugga vid Porkala parentesen har skrivits och regisserats av Tapsa Laasonen.

Händelserna utspelar sig på den fiktiva gården Heleneberg i Sjundeå somrarna 1944 och 1956. Den karelska familjen Hiltunen tar sin tillflykt hit för att starta ett nytt liv på en säkrare plats. Karelarna anländer mitt i festligheterna då gårdens dotter och arvtagare Helena fyller 18 år. Tycke och kärlek uppstår mellan gårdsfolk och nykomlingar men det finns också vissa klyftor att överbrygga.

Tillsammans hem i Sjundeå
Tillsammans hem i Sjundeå Bild: Lena Selén tillsammans hem

Regissören och textförfattaren Tapsa Laasonen har egna erfarenheter av en levande tvåspråkighet.

- Jag upplevde precis samma sak då jag som finskpråkig flyttade till Ekenäs i slutet av 60-talet och fick lov att lära mig svenska. Folk kommunicerar mycket så att man talar sitt eget språk och förstår varann ändå. Pjäsen är inte språkligt demokratisk, så att allt översätts åt båda håll, men det är ju inte verkligheten heller.

Amatörteaterföreställningen spelas i parken vid Sjundeå bad till den 18 augusti.