Hoppa till huvudinnehåll

Gamla soptippar kräver åtgärder - arbetena på hälft i Västnyland

Skräphög på Gåsör
Förut hade man ingen kontroll över vad som fördes till soptipparna. Skräphög på Gåsör Bild: Yle/Sofia Lindahl gåsör,Ekenäs

Osanerade soptippar är miljöbovar, säger vattendragsforskare och talar om ett landsomfattande problem. I Svartå, där invånarna är oroliga över att deras dricksvatten inte är rent, är saneringsarbetena på hälft och Karis soptipp är ännu inte sanerad.

Svartåborna är oroliga över att soptippen förorenar deras vatten. Vattenproverna i Svartå visar ändå inte på något alarmerande, men soptippar som inte är sanerade är överlag ett landsomfattande problem.
- Den gamla modellens soptippar är miljöbovar. De har kommit till i tiderna då man inte hade någon kontroll över vad som lades dit, säger vattendragsforskare Ralf Holmberg vid Västra Nylands vatten och miljö.

Då man skapar nya soptippar läggs idag ett skyddande lager längst under så att skadliga ämnen inte kan tränga ner i jorden. Men gamla tippar har inget sådant lager, en av dem är soptippen i Svartå.

- Men om man hindrar att det kommer vatten uppifrån så kan man lindra skadeeffekten ganska rejält. Men i någon mån så sipprar det också då, men betydligt mindre.

I Svartå är inte saneringsarbetena slutförda än. Också också en annan västnyländsk soptipp väntar på åtgärder, nämligen Karis. I Hangö, Stormossens soptipp är sanerad för några år sedan, för det var den en tickande miljöbomb. Samma har gjort med soptippen i Österby.

Ett ovanlig lösning är att helt flytta bort en gammal soptipp. Men det är nödvändigtvis inte alls bättre att gräva bort en gammal soptipp då många ämnen frigörs, det kan vara bättre att låta den vara.

- I Lojo gräver man för tillfället bort en soptipp. Men det beror på att den ligger på grundvattenområde och den ligger delsvis under landsvägen. Man kan inte packa in den då den är på en sådant ställe, säger Holmberg.

Efter vattenproblemen i Svartå som för en del pågått i många år önskar flera Svartbor nu kommunalt vatten. Det har redan en tid funnits i stadens planer att Svartå ska få kommunalt vatten och avlopp inom de närmaste åren.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Västnyland