Hoppa till huvudinnehåll

"Helnyktra kvinnor är snart historia"

Vinglas
Arkivbild Vinglas Bild: Mika Kanerva radar

Enligt en undersökning som Yle Uutiset gjort dricker män fortfarande mer alkohol än kvinnor. Men Esa Österberg, forskare på THL, tror att kvinnor snart kommer ikapp i alkoholkonsumtionen.

Kvinnor dricker allt mer alkohol, även om de fortfarande dricker mindre än män. Det beror på att alkoholkulturen förändrats, säger Österberg. Förr satt män och drack alkohol i lokala pubar och barer, man drack inte hemma lika ofta som nu.

- Mannen höll sig borta från sin fru när han drack. Nu är det vanligt att män och kvinnor dricker tillsammans hemma. Kvinnor dricker kanske mindre eftersom de i dag tar mer ansvar för barnen och hushållet än män.

Han tror att kvinnor kommer att dricka allt mer alkohol i framtiden och att "helnyktra kvinnor snart är historia".

En tiondel står för hälften av alkoholen

I Yles undersökning deltog drygt 11 000 personer, varav ungefär en tredjedel var kvinnor och två tredjedelar män.

Majoriteten svarade att de dricker en rimlig mängd alkohol. Den tiondel som dricker mest stod för hela 43 procent av den totala mängden alkohol som dracks.

Enligt en undersökning som THL (Institutet för hälsa och välfärd) gjort står en tiondel av Finlands befolkning för hälften av landets alkoholkonsumtion. Det motsvarar ungefär en flaska vin per dag.

Mängden fastnar inte i minnet

Deltagarna i Yle Uutisets undersökning säger att de dricker ungefär hälften så stora mängder som THL uppskattar att finländare egentligen dricker. Esa Österberg är inte överraskad.

- Folk brukar svara att de dricker ungefär hälften mindre än vad de gör i verkligheten. Det är förståeligt. Om du själv försöker minnas hur mycket du druckit, kan du komma fram till en exakt mängd? Man skäms ofta för sitt drickande och minnet sviker. En del ljuger också medvetet.

Yles undersökning visar bland annat också att man dricker mer när man blir äldre. Hela resultatet hittas här (på finska). Kvinnor representeras av gröna staplar och män av blå. En portion i undersökningen motsvarar 12 centiliter vin eller en flaska mellanöl.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes