Hoppa till huvudinnehåll

Mycket metallavfall från Östnylands skärgård

Östnyland, Otto, sopinsamling, m/s Bodö alias Insamlingsbåten Otto tar lastbil till hjälp då den lastar av skrot på Pellinge.
Östnyland, Otto, sopinsamling, m/s Bodö alias Insamlingsbåten Otto tar lastbil till hjälp då den lastar av skrot på Pellinge. Bild: YLE/Jonas Blomqvist insamlingsbåt

Insamlingsbåten Otto samlade cirka 50 ton avfall den här sommaren. Blandavfall och elavfall har minskat något från förra året.

Insamlingsbåten har kört i skärgården i Sibbo, Lovisa och Borgå, och det är framför allt metallavfall som skärgårdsborna lämnat till båten.
- Det har varit lite mindre blandavfall och elapparater. Men däremot har det kommit mer metallavfall än förra året, säger Sabina Lindström från Östra Nylands Avfallsservice Ab.

Totalt samlade båten 30 ton metallavfall.
- Dagens metallskrot innehåller bland annat grillar, bastuugnar och takplåt . Då när vi startade år 2006 fick vi in gamla hetekkasängar och annan typ av metall, säger Lindström.

Den totala mängden av avfall, cirka 50 ton, är ungefär vad Otto brukar köra in i land varje sommar. Entreprenören Frank Jonasson har kört Otto alla åtta somrar som båten har åkt runt i östnyländska skärgården, och han tror att det blir många fler somrar ombord på insamlingsbåten.
- Kunderna vill i alla fall ha oss och det behövs en insamlingsbåt. Jag vet inte hur det går sen med det ekonomiska, säger Jonasson.

Insamlingens kostnader täcks av ekoavgiften, och också Lindström tror att insamlingsbåten fortsätter i flera år framåt.
- Jag tror att det finns ett behov för det här också i fortsättningen, säger Lindström.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland