Hoppa till huvudinnehåll

Små cirklar och empatiska människor

Intäkterna från affären Karamaloo stöder paret Kapari-Jattas skola i Gambia. Bild: Yle/Erica Vasama jaana kapari-jatta

- Kanske östnylänningar reser mycket och därför är medvetna om behovet av hjälp runtom i världen? Eller så är vi helt enkelt så empatiska.

Jaana Kapari-Jatta spekulerar i varför så många idkar välgörenhet i Östnyland i större eller mindre skala. Själv har hon denna sommar grundat en stödförening tillsammans med sin man Sam Jatta för att samla in medel till skolan Lovisa Vocational Institute i Gambia. Skolan som slussar ut ungdomar till vidare studier eller arbete har 120 elever och växer snabbt. Paret insåg att intäkterna från butikerna på Skeppsbron och i Gambia inte längre räcker till för att driva skolan och hoppas nu att stödföreningen ger nya möjligheter.

- Vi kommer att ha en liten medlemsavgift, och så planerar vi bland annat konstauktioner. Vi får se vad vi kommer på när medlemmarna aktiverar sig. Alla intäkter kommer att gå direkt till förmån för skolan, övertygar Kapari-Jatta.

Små cirklar en fördel

Siw Broman är en annan Lovisabördig kvinna som sedan 19 år tillbaka kallar Bolivia för sitt hem. För sju år sedan grundade hon barnhemmet Corazón Grande, det stora hjärtat, för flickor som utsatts för övergrepp och misshandel av sina familjer. Varannat år hälsar hon på i Finland för att hitta nya faddrar till barnhemmet. Denna sommar är det dags igen.

I första hand är det faddrarna som finansierar verksamheten. Både lönerna och matpriserna stiger i Bolivia och det blir allt dyrare att driva verksamheten.

- Vi hade en fadderträff i Ekenäs i juli och en träff på Pellinge den sjunde augusti. De är öppna för alla intresserade.

Också Siw Broman får frågan om varför östnylänningarna är så flitiga på att idka välgörenhet.

- Jag tror att de har ett gott hjärta. Så tror jag att de känner personerna som driver verksamheten och de som åkt som volontärer har också mycket att berätta. Små cirklar är en fördel i det här arbetet.

Blev du intresserad?

Stödföreningen för skolan Lovisa Vocational Institute tar emot medlemmar och förfrågningar på adressen annette.johansson (at) loviisanlaakariasema.fi. Man kan också kontakta paret Kapari-Jatta.

Siw Bromans barnhem har egna webbsidor med information om hur man blir fadder: Corazón Grande

Anja Luoma har samlat en container med material till Malawi varje år sedan år 2007. Mer information på webbsidan för Malawin kummit.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland