Hoppa till huvudinnehåll

THL: Finländare äter alltför mycket salt

Bild: Skärmbild / DIY Health saltkar

Finländarnas saltkonsumtion verkar ha ökat under de senaste fem åren efter en längre tids nedgång. Enligt forskare äter vi nu dubbelt så mycket salt som vi borde.

Vi får i medeltal i oss närmare 10 gram salt per dag när rekommendationen ligger på omkring 5 gram. Trenden är också ökande. Det visar preliminära forskningsresultat vid Institutet för hälsa och välfärd THL vilka Yle Nyheter har tagit del av.

Forskningsprofessor Veikko Salomaa är oroad över att finländarna äter så mycket salt. Bild: Yle/Niklas Fagerström salomaa
- Det stora saltintaget inverkar klart negativt på finländarnas hälsa. Framför allt höjer det blodtrycket, vilket till exempel kan förkorta livslängden och orsaka hjärnförlamning och hjärtinfarkt, påpekar Veikko Salomaa, forskningsprofessor på THL.

Han tillägger att intaget också höjer risken att insjukna i osteoporos och magcancer.

Saltet finns på många ställen

- Saltet finns ofta gömt i restaurangmat och färdigmat, i bröd, charkuterivaror, ostar och mellanmål såsom nötter och chips.

Dessutom har de såkallade LCHF-dieternas stora popularitet ökat saltintaget.

- Man äter mer kött, bacon och ägg. Och via det en hel del salt, förklarar Salomaa.

Han fördömer också att industrin fortfarande producerar alltför salthaltiga produkter.

- Saltet är billigt, och praktiskt i många råvaror eftersom det binder vätska. Och många konsumenter är vana vid salt mat och köper gärna det.

Saltmängden är en vanesak

Men man kan vänja sig vid mindre salt.

- Det tar två till tre veckor och efter det känns vanlig lunchmat överraskande salt, säger Salomaa.

Han nämner Yanomami-indianerna i Amazonas regnskog som ett gott exempel. De äter så lite salt att de undviker att få högt blodtryck när de blir äldre.

Det lönar sig också att äta en hel del frukter.

- Frukter och grönsaker innehåller kalium och magnesium som delvis motverkar saltets skadliga effekter, tipsar Salomaa.

Observera att hälsomyndigheten THL uttalar sig om finländaren i medeltal; vissa finländare äter mer salt och andra mindre. De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också