Hoppa till huvudinnehåll

Trettonåring tog till krafttag mot mobbning

13-åriga Wenla Hohenthal vägrade förhålla sig likgiltig till den mobbning hon bevittnade i skolan. Bild: Susanna Hohenthal wenla hohenthal

Det var i våras som 13-åriga Wenla Hohenthal fick nog. År ut och år in hade hon bevittnat mobbningen i Kotka Svenska Samskola, och talat med lärarna för att få bukt med den. Hon tyckte däremot inte att de gjorde tillräckligt, och beslöt att skriva ett brev till barnombudsmannen Maria-Kaisa Aula.

“Jag skriver till dig för att berätta om den mobbning som förekommer i min skola dagligen. Kuratorn och rektorn säger att det inte finns tillräckligt konkreta bevis. Jag tycker ändå att det är konkret när vissa har kastat isklumpar på en flicka, och en annan har man kastat käppar på”, skriver Hohenthal i sitt brev.

Enligt henne blir vissa av eleverna mobbade från lågstadiet ända till gymnasiet.

- Hemma har vi fått lära oss att man ska prata om sådant som försiggår, så att det inte bara snurrar i huvudet. Att man ska säga till om någon blir fel behandlad, svarar Wenla Hohenthal på frågan om varifrån hon fick modet att säga ifrån. Många väljer däremot att tiga i rädsla för att själva bli mobbade.

Ett par månader senare får Hohenthal ett efterlängtat svar av barnombudsmannen - ett tjockt paket med info om barnens rättigheter, en t-skorta och ett långt brev. I brevet råder barnombudsmannen Hohenthal att kontakta den den närmaste medlingsbyrån, och sedan vid behov regionförvaltningsverket. Aula berömmer samtidigt Wenla för hennes mod och hoppas att hon också i fortsättningen har ork att engagera sig och försvara sina skolkamrater.

Blev något bättre?

Historien om den samvetsgranna 13-åringen, som får nog av de vuxnas tafatta försök att stävja mobbningen och till slut tar saken i egna händer har också fått mycket medieuppmärksamhet - så mycket att Wenla och hennes mamma har fått tacka nej till de flesta intervjuer. Men har uppståndelsen lett till några åtgärder på skolan?

- Jag tror nog man har reagerat men inte så att jag har sett av det, säger Hohenthal.

Rektorn för Kotka Svenska Samskola har uppgett att skolan under den senaste tiden har gjort märkbara framsteg och att en yrkesövergripande grupp verkar för att motarbeta mobbningen i skolan.

- Jag inte bara tror, utan vet att man kan stoppa mobbning, men det krävs vuxna som verkligen tar i tu med problemen på allvar, konstaterar Wenla Hohenthal.

Hör en intervju med Wenla i Svängrum söndagen 28.7. klockan 11 då temat är den moderna dödssynden likgiltighet.

Text: Nanette-Marie Forsström

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes