Hoppa till huvudinnehåll

Uppstartsföretag blomstrar i Otnäs sommarvärme

Jasu Koponen, Emil Sågfors och Jerome Saarinen har företaget Venuu ihop. Bild: Maja Ottelin/YLE aalto,aaltouniversitetet,esbo,helsingfors,otnäs,startup,startupföretag,summer of startups,uppstartsföretag

I stället för att jobba för andra vässar Aaltostuderande sina egna företagsidéer under projektet "Summer of startups". Det är frågan om företagarsällkapet Aaltoes som drillar tio unga team i nio intensiva veckor.

Det gemensamma för grupperna är att alla har en hög motivation och livskraftiga företagsidéer. Under sommaren möter de erfarna företagare som ger råd och handledning och den 8:e augusti ska idéerna presenteras och en vinnare utses.

Festlokal sökes

Emil Sågfors studerar informationsnätverk och är programmerare för teamet Venuu. Deras företag ska förmedla festlokaler och andra ställen att ordna större och mindre evenemang i runtom i huvudstadsregionen och Finland.

Sauna Otnäs är högvarter för sommarens intensiva arbete. Bild: Maja Ottelin/YLE esbo,otnäs,startup,startupföretag,startupsauna,uppstartsföretag

- Vi har jättebra "meininki" här överlag, det viktigaste är att ha bra typer att jobba med. Vi har också ett koncept som verkar fungera på basen av den respons vi har fått. Det är skönt att veta att idén verkar bra. Just nu är vi ute efter att hitta de absolut bästa ställena i huvudstadsregionen och Finland.

Företagsidén är redan är på god väg och tjänsten ska lanseras i höst så själva tävlandet känns som en bisak. Team Venuu har dagen innan varit i tur att ordna grillfest vid Startup Sauna i Otnäs. Kvällen var en succé och det är fortfarande lite öde i lokalen följande eftermiddag. Den goda stämningen med alla tillfällen att umgås och nätverka är också tongivande för Summer of startups. Och nio veckors intensivt jobb ger restultat.

Jasu Koponen, Jerome Saarinen och Emil Sågfors tar igen sig i mystältet på Startup sauna Bild: Maja Ottelin/YLE aalto,aaltouniversitetet,emil sågfors,esbo,helsingfors,jasu koponen,jerome saarinen,startup,startupföretag,uppstartsföretag

Lär sig snabbare än i skolbänken

- Det har varit jättebra coachningssessioner, man lär sig mycket i dem. Men att sitta och göra själv med teamet, gör att man lär sig nya saker med en alldeles sjuk hastighet. Ta programmerandet till exempel - på skolkurser lär man sig en del men att göra det i verkliga livet är på en helt annan nivå. På ett par veckor kommer man så mycket längre med att förstå och klara av saker, säger Emil Sågfors.

Marianne Vikkula är studerande och en av arrangörerna för Summer of startups. Hon är säker på att flera av idéerna ska slå igenom efter de nio veckorna i hårdträning.

- Det handlar i själva verket mer om teamet bakom idén, ifall de har vilja och motivation nog att driva det hela till slut. Jag tror starkt på alla deltagare här och det finns många nyskapande idéer så det ger lysande utgångspunkter för framgång, säger Marianne Vikkula.

Från shoppingapp till spelutveckling

De andra uppstartsföretagen som deltar satsar på bland annat shoppingappar, nättjänster för att förmedla konst, design och hyrd arbetskraft och såklart ett team som vill skapa en egen spelsuccé.

Arrangören Aaltoes är Aaltostuderandenas eget företagarsällskap som satsar på att främja innovativt företagande. En dröm och en god idé kombinerat med rätta verktyg och hög motivation är allt som behövs och optimismen är stor.

Egenföretagande är framtidens bana

- Det är framtidens melodi, att starta eget. Det behöver inte kännas som någonting omstörtande, utan är bara ännu ett karriäralternativ vid sidan av den vanliga karriärstegen inom ett företag eller det offentliga, konstaterar Marianne Vikkula.

Bekanta dig med tävlingsteamen och deras företagsidéer här på summerofstartups.com där du också kan se videosnuttar från sommarens uppstartskurs.

 • Det blir ett medborgarinitativ för Vasa centralsjukhus

  "Inga problem med att få ihop tillräckligt med namn."

  Redan om en vecka startar namninsamlingen för ett medborgarinitiativ för en omfattande jour på Vasa centralsjukhus. Deltagarna i den så kallade 12+1-gruppen var överens om att det inte kommer att bli några problem att få de 50 000 namn som behövs.

 • Esbo söker med ljus och lykta efter nya snötippar

  Ett alternativ är mobila snösmältningsapparater.

  Esbo stad är i stort behov av platser för nya snötippar. Det är bråttom eftersom Torvmossens snöavstjälpningsplats ska tas i annat bruk. Ett alternativ är att skaffa fler mobila snösmältningsapparater.

 • Nils Torvalds om Trump och Europa: "Ger jättedåliga signaler"

  Framtiden med Trump oroar MEP Nils Torvalds (SFP).

  I och med maktskiftet i USA står Europa inför en helt ny utrikes- och säkerhetspolitisk situation, säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP). Enligt Torvalds har Donald Trumps uttalanden inför installationen varit oroande.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • Esbo söker med ljus och lykta efter nya snötippar

  Ett alternativ är mobila snösmältningsapparater.

  Esbo stad är i stort behov av platser för nya snötippar. Det är bråttom eftersom Torvmossens snöavstjälpningsplats ska tas i annat bruk. Ett alternativ är att skaffa fler mobila snösmältningsapparater.

 • Analys: Helsingfors väntar på besked, Vapaavuori!

  Beskedet om borgmästarkandidatur bara en tidsfråga.

  Borgmästarkandidaterna ger kommunalvalet ett helt nytt tävlingsmoment i Helsingfors. Samlingspartiet behöver en tungviktare som kandidat och frågan är om Jan Vapaavuori eller hans parti alls har något annat alternativ än honom. Det verkar snarare vara en fråga om tajming.

 • "Tipskanal kunde förhindra korruption"

  Tjänstemännen i Helsingfors kan lagen dåligt.

  Tjänstemännen i Helsingfors måste bli bättre på lagen om offentlig upphandling. Okunskap leder lätt till korruption säger Transparency International Finland.