Hoppa till huvudinnehåll

Uppstartsföretag blomstrar i Otnäs sommarvärme

Jasu Koponen, Emil Sågfors och Jerome Saarinen har företaget Venuu ihop. Bild: Maja Ottelin/YLE aalto,aaltouniversitetet,esbo,helsingfors,otnäs,startup,startupföretag,summer of startups,uppstartsföretag

I stället för att jobba för andra vässar Aaltostuderande sina egna företagsidéer under projektet "Summer of startups". Det är frågan om företagarsällkapet Aaltoes som drillar tio unga team i nio intensiva veckor.

Det gemensamma för grupperna är att alla har en hög motivation och livskraftiga företagsidéer. Under sommaren möter de erfarna företagare som ger råd och handledning och den 8:e augusti ska idéerna presenteras och en vinnare utses.

Festlokal sökes

Emil Sågfors studerar informationsnätverk och är programmerare för teamet Venuu. Deras företag ska förmedla festlokaler och andra ställen att ordna större och mindre evenemang i runtom i huvudstadsregionen och Finland.

Sauna Otnäs är högvarter för sommarens intensiva arbete. Bild: Maja Ottelin/YLE esbo,otnäs,startup,startupföretag,startupsauna,uppstartsföretag

- Vi har jättebra "meininki" här överlag, det viktigaste är att ha bra typer att jobba med. Vi har också ett koncept som verkar fungera på basen av den respons vi har fått. Det är skönt att veta att idén verkar bra. Just nu är vi ute efter att hitta de absolut bästa ställena i huvudstadsregionen och Finland.

Företagsidén är redan är på god väg och tjänsten ska lanseras i höst så själva tävlandet känns som en bisak. Team Venuu har dagen innan varit i tur att ordna grillfest vid Startup Sauna i Otnäs. Kvällen var en succé och det är fortfarande lite öde i lokalen följande eftermiddag. Den goda stämningen med alla tillfällen att umgås och nätverka är också tongivande för Summer of startups. Och nio veckors intensivt jobb ger restultat.

Jasu Koponen, Jerome Saarinen och Emil Sågfors tar igen sig i mystältet på Startup sauna Bild: Maja Ottelin/YLE aalto,aaltouniversitetet,emil sågfors,esbo,helsingfors,jasu koponen,jerome saarinen,startup,startupföretag,uppstartsföretag

Lär sig snabbare än i skolbänken

- Det har varit jättebra coachningssessioner, man lär sig mycket i dem. Men att sitta och göra själv med teamet, gör att man lär sig nya saker med en alldeles sjuk hastighet. Ta programmerandet till exempel - på skolkurser lär man sig en del men att göra det i verkliga livet är på en helt annan nivå. På ett par veckor kommer man så mycket längre med att förstå och klara av saker, säger Emil Sågfors.

Marianne Vikkula är studerande och en av arrangörerna för Summer of startups. Hon är säker på att flera av idéerna ska slå igenom efter de nio veckorna i hårdträning.

- Det handlar i själva verket mer om teamet bakom idén, ifall de har vilja och motivation nog att driva det hela till slut. Jag tror starkt på alla deltagare här och det finns många nyskapande idéer så det ger lysande utgångspunkter för framgång, säger Marianne Vikkula.

Från shoppingapp till spelutveckling

De andra uppstartsföretagen som deltar satsar på bland annat shoppingappar, nättjänster för att förmedla konst, design och hyrd arbetskraft och såklart ett team som vill skapa en egen spelsuccé.

Arrangören Aaltoes är Aaltostuderandenas eget företagarsällskap som satsar på att främja innovativt företagande. En dröm och en god idé kombinerat med rätta verktyg och hög motivation är allt som behövs och optimismen är stor.

Egenföretagande är framtidens bana

- Det är framtidens melodi, att starta eget. Det behöver inte kännas som någonting omstörtande, utan är bara ännu ett karriäralternativ vid sidan av den vanliga karriärstegen inom ett företag eller det offentliga, konstaterar Marianne Vikkula.

Bekanta dig med tävlingsteamen och deras företagsidéer här på summerofstartups.com där du också kan se videosnuttar från sommarens uppstartskurs.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vilka tre kommer att bli de nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen