Hoppa till huvudinnehåll

Granska slutlönen för sommarjobbet

Jonna Tamminen, sommarjobbare på Lindex i Jakobstad
Jonna Tamminen, sommarjobbare på Lindex i Jakobstad Jonna Tamminen, sommarjobbare på Lindex i Jakobstad Bild: YLE/Kjell Vikman jonna tamminen

Studerande och andra som haft ett sommarjobb slutar kanske snart sina anställningar och tar några veckor semester innan studielivet börjar på nytt.

Det lönar sig i varje fall att fundera på några saker innan man kopplar av helt.

Ett arbetsintyg är bra att ha och varje sommarjobbare har rätt att få ett arbetsintyg av sin arbetsgivare om man så önskar. Arbetsgivaren måste betala slutlönen för sommarjobbet den sista anställningsdagen liksom semestersättning och andra tillägg på lönen. Det måste klart framgå ur löneintyget hur lönen är uppbyggd, det vill säga vad som är grundlön och vilka tillägg som getts.

- Jag jobbade på samma arbetsplats också ifjol säger Jonna Tamminen i Jakobstad, hon jobbar på Lindex som försäljare under sommaren. Tillsammans med chefen gick vi igenom mitt anställningsförhållande säger Jonna och det gjordes ett skriftligt avtal och jag är nöjd.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten