Hoppa till huvudinnehåll

Här finns båtarna – kolla läget i din kommun

Bild: Yle båtar

Utsjoki, Larsmo och Tövsala är Finlands båttätaste kommuner, om man ser till båtar som är så pass stora att de ska anmälas till Farkostregistret. I lappländska Utsjoki finns fler båtar än hushåll.

Vid Utsjokis kommunkansli tippar man på att förklaringen är turismen och speciellt att fisketurismen är viktig på orten. Många invånare har både en egen båt och en som de hyr ut. I Larsmo är man heller inte förvånad över den höga placeringen.

- Vi är en skärgårdskommun. Kommunen består av skärgård. Vi har sommarvillor, småbåtshamnar och fiskare, säger Rasmus Toivanen, tf. förvaltningschef vid kommunen.

Statistiken bygger på båtägarnas hemkommuner och har tagits ut ur Farkostregistret i mitten av juli. Bland annat alla segel- eller motorbåtar som är minst 5,5 meter långa och alla båtar som har en motot på över 20 hästkrafter ska anmälas till registret.


Genom att klicka på de enskilda kommunerna får du fram mera information. Med plus- och minusknapparna till vänster kan du zooma in och ut på kartan. Uppgifterna för hur många hushåll som har båt är ett snittvärde och betyder inte nödvändigtvis att just så många äger båt. Med i statistiken finns också farkoster som ägs av kommun och stat. Värt att notera är också att det finns båtar som inte har anmälts till registret och statistiken inte berättar var båtarna används. Åland saknas i statistiken.

Flera topplaceringar för skärgården

Över lag ser man tydligt att behovet av båt är stort ute i skärgården. Bland de sex båttätaste kommunerna är fyra i skärgården utanför Åbo. Tövsala på plats tre följs av Pargas, Kimitoön och Gustavs.

Gällande segelbåtar blir situationen en annan. Etta är Nådendal där 3,1 procent av hushållen i snitt har segelbåt. Nådendal följs av Grankulla, Pargas, Ingå och Hangö. Totalt finns det drygt 13 000 segelbåtar i Farkostregistret.

De motordrivna vattenjettarna visade sig vara populärast i Larsmo. 27 vattenjettar i kommunen innebär att 1,8 procent av hushållen i snitt har en. På plats två finns Tövsala med 1,1 procent. I absoluta tal ligger ändå Helsingfors etta. Av totalt 4 231 vattenjettar ägs var tionde av en Helsingforsare.

Båttätaste kommuner

# Kommun Båtar Hushåll med båt
1. Utsjoki 1 099 184 %
2. Larsmo 989 65 %
3. Tövsala 311 38 %
4. Pargas 2 511 36 %
5. Kimitoön 1 208 35 %
6. Gustavs 157 35 %
7. Malax 805 32 %
8. Ingå 759 32 %
9. Luvia 406 28 %
10. Grankulla 906 26 %

Läs också:
Oregistrerade båtar kostar staten hundratusentals euro

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes