Hoppa till huvudinnehåll

Helsinki Help-guiderna hjälper den virrigaste turist

Scweiziska Patrick behöver inte svar på några kvistiga frågor, utan vill ha kartor över Helsingfors. Emmi Kallio hjälper. Bild: Yle/ Cecilia Heikel helsinki help

- Det har hänt att turister har frågat hur de ska ta sig till Estland, och vi har förklarat allt noggrannt. Sen har de kommit tillbaka ett par timmar senare, glada i hågen och berättat hur trevligt Tallinn var. Då har de varit på Sveaborg...

Helsinki Help-guiderna Renata Sgobba och Emmi Kallio skrattar och skakar på huvudena. De har hela sommarn gjort sitt bästa för att hjälpa turisterna som rycker dem i ärmen på stan, men ibland blir det alltså ändå galet i slutändan.

Helsinki Help-guiderna är anställda av stadens turist- och kongressbyrå, och patrullerar i innerstaden och i kryssningshamnarna. Denna sommar har tjugosex guider hjälpt turister på fjorton olika språk.

Var ligger Rock Angel Palace?

Förutom att missa vilket land det egentligen är de befinner sig i är turisterna inte heller alltid på det klara med vad olika sevärdheter riktigt heter. Till exempel blir Tempelplatsens kyrka omdöpt till de mest märkliga saker.

Renata Sgobba och Emmi Kallio hjälper glatt turister. Bild: Yle/ Cecilia Heikel morgonöppet

- Rock Angel Palace är kanske det mest exotiska namn som kyrkan har fått den här sommarn, berättar Kallio.

Ofta är turisternas frågor mycket enkla att svara på, särskilt när svaret ligger rakt framför näsan på dem:

- Det vanligaste är att de kommer till vår lilla kiosk vid Havis Amanda och undrar var Salutorget ligger. Då är det ett enkelt jobb att skicka dem några meter framåt, berättar Sgobba.

Borttappade skjortor och försvunna äkta män

Helsinki Help-guiderna ser det som en äresak att alltid försöka hitta ett svar på turisternas frågor, också när de är svåra. Om de inte vet svaret försöker de ta reda på det.

- I söndags på förmiddagen kom en man fram och undrade var han kunde få tag på en kragskjorta på momangen. Han var på väg på bröllop och hade glömt att packa ner sin skjorta!

Emmi Kallio och hennes kollega skickade mannen till Hotell Kämp och hoppades att de skulle ha några skjortor till salu.

Det händer ändå att inte ens de rådiga Helsinki Help-guiderna kan hjälpa. Förra veckan hade en passagerare från ett kryssningsfartyg tappat bort sin man. Han hade varit borta i en och en halv timme och hustrun var olycklig, då mannens telefon inte heller fungerade.

- Vi ringde till fartyget för att se om han var där, men det var han inte. Vi skickade henne sedan dit för att få hjälp av besättningen. Vi hoppas att allt gick bra - det var åtminstone ingenting i nyheterna om någon borttappad turist så vi hoppas att han hittade till båten som sedan skulle vidare till Ryssland.