Hoppa till huvudinnehåll

Kort betalningstid för sjukhusets fakturor

Tom Luoma
Tom Luoma Bild: YLE/Markus Bergfors indrivningsbyrå

Vasa centralsjukhus har fått kritik för att patientfakturornas betalningstid är så kort och för att de skickas till en indrivningsbyrå genast efter förfallodagen.

Tom Luoma fick en faktura i postlådan från sjukhuset med nio dagars betalningstid. Han tyckte att det var en onödigt aggressiv taktik att hota med indrivningsbyrå genast efter första förfallodagen och skrev därför en insändare till Vasabladet om saken.

Han skrev att speciellt nu under semestertider så kan folk ofta vara bortresta längre än nio dagar och därmed missa förfallodatumen.

-Det är normal kutym bland alla sjukhusdistrikt att anlita indrivningsbyråer, säger Lena Nystrand, ekonomichef på Vasa Sjukvårdsdistrikt.

Hon ville också påminna att indrivning inte är samma sak som utmätning och att första brevet från indrivningsbyrån bara är en påminnelse. Men nu har sjukhuset ändå ändrat texten på fakturorna så att det står att en obetald faktura skickas till indrivning först efter två veckor.

-Det är en bra förändring, tycker Luoma och påpekar att få av sjukhusets kunder är där frivilligt och att de redan har andra svårigheter.

Indrivningsavgiften kan enligt nuvarande lag bli högst 51 euro utöver den ursprungliga patientavgiften.
Den första påminnelsen från indrivningsbyrån har en avgift på 5 euro.

Läs också