Hoppa till huvudinnehåll

Kosmisk bakgrundsstrålning: Störande brus var avgörande upptäckt

Astronomerna Arno Penzias och Robert Wilson arbetade på 1960-talet på Bell Laboratories med att bygga en radiomottagare. De hade förstärkt den för att försöka fånga signaler från yttre rymden, men signalerna stördes av ett envetet bakgrundsbrus. Det liknande ”myrornas krig” på en vanlig TV-apparat.

Hur de än försökte bli av med det så störde bruset. De vände teleskopet mot New York och storstadens brus. De jagade bort alla duvor som häckade i teleskopet. De tvättade bort all fågelskit, men bruset var lika starkt som tidigare och störde deras försök att lyssna på rymden.

Till slut kom de på den tokiga tanken att det inte var något fel med antennen, utan att det var ett riktigt brus de hörde. Samtidigt höll Robert Dicke på Princeton University just på med att börja bygga ett teleskop eftersom hans forskarteam undersökte kosmisk strålning från universums första tid. Penzias och Wilson råkade nämna saken för rätt person, och Dicke insåg sambandet. Astronomernas stora misslyckande var egentligen svaret på den stora smällen, big bang.

Den kosmiska bakgrundsstrålningen av mikrovågor registrerades första gången 1964. Penzias och Wilson fick 1978 Nobelpriset i fysik för denna upptäckt. Upptäckten ledde senare till att Nobelpriset i fysik 2006 tilldelades John C. Mather och George F. Smoot för deras upptäckt av den kosmiska bakgrundsstrålningens grundläggande form och ojämnheter.

Källor:
Kungl. Vetenskapsakademien (2006) Nobelpriset i fysik (hämtat 25.3.2013).
Piippo, Tuuti & Peltola, Miika (2012) Kantapään kautta. Kirja rohkeista epäonnistumisista. Helsinki: Tammi.

Nyligen publicerat - Vetenskap