Hoppa till huvudinnehåll

Ramadan är en tid för eftertänksamhet och ödmjukhet

Catharina Alam Bild: Yle/Patrick Stenbacka catharina alam

Att avhålla sig från mat och dryck så länge solen är uppe är en av elementen under Ramadan. Catharina Alam firar den muslimska fastemånaden men för henne är Ramadan mycket mer än en fastemånad.


Catharina Alam konverterade till islam för 15 år sedan. Alam upplevde att det islamska levnadssättet var ett hälsosamt sätt att leva på och något att verkligen tro på.

- Vid den tiden visste jag inte mer om islam än det man lärt sig i skolan men det var en stor upptäckt för mig att islam är inte sådär som den framställs i medier. Det är ingen religion som man måste följa fanatiskt.

Alam insåg att det i själva verket är en logisk religion som är lätt att följa och att många av de islamska värderingarna är tydligare när det gäller vad man får och inte bör göra. Men på något vis känner Alam att hon aldrig har lämnat kristendomen trots konverteringen till islam.

- Istället känns det som om jag har modifierat kristendomen till att bli muslimsk. Värden och vad jag känner är rätt och fel har inte förändrats. De är fortfarande de samma.

Hon kan ofta bli frustrerad av att se nyheter med bilder från oroligheter i Mellanöstern där den mest radikala grenen av islam finns. Den Saudiarabiska tolkningen islam är den mest fanatiska och den bilden av islam överensstämmer inte alls med Alams tolkning av den islamska tron.

Den muslimska fastemånaden Ramadan pågår och för Catharina Alams innebär det att hon avstår från såväl dryck och mat under stora delar av dygnet. Från klockan fem på morgonen till klockan 19 på kvällen äter Alam ingenting.

- Vår familj följer solens upp- och nedgång i Mecka. Det betyder att när solen går ner i Mecka klockan 19 så då bryter vi fastan. Då samlas vi för att äta bland annat dadlar och ber aftonbön, berättar Alam.

Men Ramadan handlar om mycket mera än bara fastan. Alam menar att det är en tid för eftertänksamhet och under den månadslångs högtiden är ska man fundera över hur man är som människa och förhållandet till tron.

Ramadan pågår till den andra veckan i augusti och avslutas traditionellt med morgonbön och festligheter.

Läs också