Hoppa till huvudinnehåll

Bangolfspelare efterlyses

Viktor Gustafsson tränar på hemmaplan Bild: YLE/ Lone Widestam viktor gustafsson

Bangolfentusiaster önskar fler aktiva till grenen. Bangolf är en populär aktivitet sommartid men som idrottsgren tappar den intresse.

På banan i Borgå tränar och spelar Viktor Gustafsson flera gånger i veckan. Han är finsk mästare i bangolf för herrjuniorer och hoppas på allt fler intresserade.

- Jag vill hela tiden lyckas med hole in one så därför vill jag fortsätta träna och spela.

Bollarna har olika egenskaper Bild: YLE/ Lone Widestam bangolfbollar

Viktor har siktet inställt på junior VM i Lahtis nästa år. Han tränar fyra gånger i veckan och tränas av banägaren Pertti Salminen.

- Bangolf är populärt men beroende av fint väder, berättar Salminen. Förra sommaren var regnig och därmed lite folk men i år har det varit en lyckad säsong.

Det är många som spelar för skoj skull på banan i Ånäs, men få som satsar mer för att tävla i grenen. I mellaneuropa och i Sverige är bangolf stort men i Finland minskar intresset för grenen. Det syns tydligt på allt färre deltagare i FM- tävlingarna.

Önskar egen bangolfklubb i Borgå

Salminen hoppas på fler aktiva och att Viktors FM-medalj lockar fler intresserade till grenen. Eftersom det för tillfället är endast fem tävlande i Borgå så är det för få och blir för dyrt för att bilda en egen förening. Därför tävlar de nu båda två för Lahden minigolfkerho.

- Det är en billig gren jämfört med många andra grenar och tröskeln är låg för att börja tävla, säger Salminen. Är man intresserad av grenen så hjälper han själv gärna till.