Hoppa till huvudinnehåll

Brist på sommarjobb gynnar studietakten

Studerande sitter i föreläsningssal.
Studerande sitter i föreläsningssal. Bild: YLE/Roger Källman anteckning

Antalet sommarjobb i huvudstadsregionen har minskat i år. Det uppger både arbetsgivare och löntagarorganisationerna.

Ett långt sommarlov utan vare sig lön eller studiestöd är för många en omöjlighet. Sommarstudier är därför ett alternativ som många väljer.

Snabbare studier

Paula Kosunen som studerar statsvetenskap vid Helsingfors universitet har inget sommarjobb.

- Nej, jag måste göra mig snabbare färdig, så jag sökte inte ens arbete den här sommaren. Jag siktar på att få 29 studiepoäng under sommaren, säger Kosunen.

Hon passar på att dela ut en känga åt kursutbudet under sommaren. Själv har hon hittat kurser hon behöver för sin examen dels genom att tentera och dels via öppna universitetet, men hon känner många som haft svårt att hitta lämpliga kurser.

Sommaruni drar

När den egna högskolans sommarkurser tryter fyller många studeranden på läsordningen på annat håll. Helsingforsnejdens Sommaruniversitet erbjuder kurser också på universitetsnivå.

På Sommaruni säger utbildningsplanerare Katja Kuuramaa att det minskade utbudet av sommarjobb märks.

- Det brukar ju vara så att när det går dåligt för ekonomin så ökar efterfrågan på utbildning, det ses som något värdefullt, säger Kuuramaa.

Abiturienter i kläm på arbetsmarknaden

Kuuramaa tror att det särskilt för ungdomar i tonåren är problematiskt att hitta jobb. Studeranden som inte får sommarjobb i sin egen bransch ror istället iland jobb som tidigare gått till gymnasister. Sommarunis abiturientkurser där abin kan vässa sina kunskaper i god tid inför skrivningarna är välfyllda.

Sommaruni erbjuder i år 13 000 platser på 600 kurser.