Hoppa till huvudinnehåll

Kontokortsbedragare i farten igen

Kontokortsbedragare i farten
Kontokortsbedragare i farten Kontokortsbedragare i farten Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik visa master card

Det är skäl att vara på sin vakt när det gäller kontokortsbedrägeriförsök via e-posten. Nu verkar en ny lycksökare vara i farten, som skickar ett meddelande med rubriken Bästa kund.

I meddelandet står att någon har försökt ansluta till ditt Visa Master-kort med ogiltiga lösenord och kontot har därför spärrats.

- Det här är ett försök att få penar. Bankerna och kreditbolagen skickar inte ut sådana här förfrågningar och det har de försökt säga hela tiden, säger kriminalkommissarie Risto Nyholm.

I det här aktuella brevet, som hade skickats en söndag kväll, fanns en länk till en sida där man skulle fylla i sina kreditkortsuppgifter för att kontot ska aktiveras igen. Man ska också kunna ringa till en avgiftsfri kundtjänst, står det, men något telefonnummer finns inte angivet i brevet.

Få blir lurade av e-posten

De flesta känner till att bedragare lurar på Internet och i stort sett kan ta sig vilken skepnad som helst, men det kan finnas tillfällen då man kanske ändå låter sig luras.

Till exempel kan man vara benägen att tro på den här typen av meddelanden om man nyligen har gjort en penningtransaktion på Internet, även om den har varit helt i sin ordning, säger Nyholm.

- Ofta när du får en sådan här förfrågan per epost så har du gjort någonting och köpt via nätet. Och då kan du tro att de har med varandra att göra, för nu kommer det just lämpligt när jag precis har köpt någonting. Om du betalar via något internationellt bolag försvinner pengarna genast. Då ska man kontakta kreditbolaget och spärra kontot. Efter det ska man göra en brottsanmälan.

När man får ett meddelande som verkar suspekt ska man markera det som skräppost för att öka säkerheten. Det är ingen idé att göra polisanmälan bara för att man tagit emot meddelandet.

- Vi har inte möjlighet att ta emot sådana anmälningar. De går till mappen ö direkt. Det kommer så mycket och de skickar runt hela världen. Om de får en att nappa förtjänar de ganska snabbt stora pengar, säger Risto Nyholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten