Hoppa till huvudinnehåll

Torkan tär på grönområden i Lovisa

Torr gräsmatta i park.
Torr gräsmatta i park. Bild: YLE/Hanna Sihlman Lovisa,Torka,parker i lovisa

Parkarbetarna i Lovisa tar krafttag mot torkan och vattnar ivrigt för att hålla parkerna gröna. Men det är svårt att hinna med alla områden, och bruna fläckar syns till här och där.

- Man tänker att parkerna borde vara som vackrast just nu, men tyvärr är många parker bruna. Men parkerna återhämtar sig fort när det börjar regna igen, säger Anna-Riitta Pohjola, stadsträdgårdsmästare i Lovisa.

I Lovisa finns 28 hektar byggda parker. Utöver det finns det lekplatser och andra grönområden, och parkavdelningen har inga extra resurser att utnyttja vid torkan. Därför måste man prioritera.

Anna-Riitta Pohjola. Bild: YLE/Hanna Sihlman anna-riitta pohjola

- Blommorna är de som vattnas först. Sen prioriterar vi unga träd och buskar. Som tur har vi många gamla träd i våra parker, deras rötter sträcker sig så djupt in i marken att de har ingen fara. Unga träd vid vägarna är de mest utsatta och lider mest av torkan, säger Pohjola.

Samtidigt har parkarbetarna problem med växter som växer för fort.
- På vissa ställen är det i sin tur mycket jobb med att förhindra buskarna att växa igen. Till exempel på stränderna växer buskarna så fort att någon måste röja dem hela tiden, säger Pohjola.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland