Hoppa till huvudinnehåll

Årets film i Österbotten spelas in som bäst

Martin Sandström, jonna granqvist och Mattias Storrank är klara för tagning av en scen till Årets film 2013.
Martin Sandström, Jonna Granqvist och Mattias Storrank är redo för tagning. Martin Sandström, jonna granqvist och Mattias Storrank är klara för tagning av en scen till Årets film 2013. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén olika loka sakrä

Den här veckan spelas Årets film 2013 in runt om i norra Österbotten.

I går besökte filmteamet Jakobstad och Yle Österbotten var med när en scen spelades in på en pub i centrum och i dag står Nedervetil på tur.
Det är en intensiv vecka för filmteamet som består av 10 personer och totalt medverkar 22 skådespelare.

-Allt filmas den här veckan och har långa dagar, Vi har laddat upp för det här, det är långa dagar och mycket att organisera. Det är en väldigt intressant produktion och jag tror att det här blir en riktigt bra kortfilm, säger inspelningsledare Nora Birkman.

Österbottniskt rolig, med en mörk twist, så beskriver Birkman filmen.

En mörk komedi

"Olika lokal sakrä" är en kortfilm som består av 10 scener som hänger ihop genom bildberättandet, stämningen och liknande episoder. Anders Djupsjöbacka och Kim Viitanen står för manus och regi.

- Det är en väldigt stillsam och lugn film, säger producenten Jonna Granqvist. En mörk komedi, kunde man kategorisera den som.

Alla i teamet jobbar gratis och budgeten går åt till logi, hyra av utrustning och andra omkostnader.

-Jag är verkligen stolt och nöjd över filmteamet, alla är jätteduktiga. Och trots att vi har en liten budget håller vi en bra nivå, säger Grankvist.

Projektet Årets film är ett initativ av föreningen Film i Österbotten och målet är att det varje år ska produceras österbottnisk kortfilm.

"Olika lokal sakrä" har premiär i oktober på October filmfest på Ritz i Vasa.

Reporter: Mikaela Löv-Aldén

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten