Hoppa till huvudinnehåll

Dåligt uttal i engelskundervisningen

öppen mun
öppen mun Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä prat

Engelsklärare i förlitar sig för mycket på läroböckerna vilket inverkar negativt på språkundervisningen. Särskilt det engelska uttalet blir lidande hos eleverna då undervisningen fokuserar mera på skriv- och läskunskaper.

Det visar Elina Tergujeffs färska doktorsavhandling i ämnet. Forskningen baserar sig på intervjuer med elever och lärare, klassrumsobservationer och analys av läroböcker. Hon disputerar vid Jyväskylä universitet på lördagen den 3 augusti.

Elina Tergujeff. elina tergujeff

Tergujeffs avhandling visar att det är just uttalet som är det stora problemet i språkundervisningen. Hon säger att problemet bottnar i lärarutbildningen, där studenterna inte lär sig undervisa uttal på rätt sätt.

– Det tycks vara viktigare att lära sig läsa, skriva och förstå språket. Om man studerar engelska vid ett universitet i Finland fokuserar undervisningen på hur man själv uttalar, inte hur man ska undervisa uttal.

Avhandlingen beskriver situationen i finskspråkiga skolor, men om problemet också förekommer i svenska skolor vill inte Tergujeff ta ställning till.

– Det är för mycket vågat att anta att situationen skulle vara likadan i de svenskspråkiga skolorna, men troligen finns där liknande problem.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes