Hoppa till huvudinnehåll

Ett sommarprat om missbruk

Susanna Alakoski
Susanna Alakoski Bild: Foto: Robert Blombäck vegas sommarpratare 2013

Susanna Alakoski skriver och föreläser om sociala frågor och missbruk. Ibland blir hon överrumplad av publikens berättelser. - Mitt sommarprat handlar om missbruk, men kanske från ett annat perspektiv, den anhöriges, säger Alakoski.

Susanna Alakoski är en sverigefinsk författare och föreläsare inom sociala frågor, klass och genus. Hon föddes 1962 i Vasa, växte upp i Ystad och bor i dag i Stockholm.

Hennes debutroman Svinalängorna vann Augustpriset och har filmatiserats av Pernilla August. Efter det har hon varit redaktör för antologierna Tala om klass (2006, tillsammans med Karin Nielsen), Lyckliga slut (2007) och Fejkad orgasm (2008, tillsammans med Amanda Mogensen).

- Jag är nog mest känd för att jag intresserar mig för samhällsfrågor i mitt författarskap, sociala frågor och frågor om missbruk. Och det är också det mitt program handlar om. Missbruk, men kanske från ett annat perspektiv, den anhöriges.

Alakoskis sommarprat följer hur diskussionen och vårt förhållningssätt till missbruk har förändrats genom tiderna. Och trots att Alakoski själv är den som ofta engagerar sig i frågor om missburk avslöjar hon att hon ibland ertappar sig själv med att vara trångsynt.

Hon berättar om hur en pojke kom fram till henne på en föreläsning och berättat om sin farmor som dött i överdos.

- ”Min farmor dog i överdos förra veckan” är meningen som skakar mig. Känner mig träffad, dum. Också jag är en av alla vuxna som går omkring och slarvigt säger ”ungdomar knarkar”.

Bland annat den här musiken spelar Susanna Alakoski i sitt sommarprat:

Susanna Alakoski sommarpratar den 31 juli kl. 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.