Hoppa till huvudinnehåll

Utländska jihadister vill stöda sina muslimska bröder

Svenska Yles utrikesreporter Song-Hak Ra har varit i Syrien och träffat många rebeller som åkt till Syrien för att hjälpa sina muslimska bröder. Han har ändå inte träffat finländska jihadister.

- Flera utländska jihadister kommer från grannländerna, så som Turkiet, Libanon, Iran och Irak, men också från Nordafrika och Mellanöstern.

Det sägs att det finns ett fyrtiotal länder representerade bland jihadisterna i Syrien. Många av dem har rötter i den muslimska världen. Enligt en dansk jihadist som Song-Hak Ra talat med finns det också många ljushyade bland jihadisterna.

Amerikanska underrättelsetjänsten CIA uppskattar att det finns cirka 5000-6000 utlänningar i Syrien. Cirka 600 av dem har dött i år. Säkerhetspolisen i Sverige uppskattar att cirka 30 svenskar åkt till Syrien för att delta i kriget.

Varför åker unga män till Syrien med risk för sitt liv?

- Det är antagligen en blandning mellan äventyrslysta och sökande efter sina rötter. De utländska jihadister som jag träffat har åkt till Syrien för att stöda sunnioppositionen. Alla utlänningar är ändå inte sunnimuslimer, bland jihadisterna finns också shiamuslimer, som stöder president Bashar al-Assads regim.

Det finns även tjetjener bland jihadisterna. En stor orsak till varför Ryssland stöder Assads regim är rädslan för att gerillakrigarna ska ansluta sig till de tjetenska rebellerna. Det tar ungefär en dag att ta sig från Syrien till Tjetjenien.

Vad händer med jihadisterna efter kriget?

- Kriget håller ju nu på för fullt, men dagen då kriget är slut återvänder de till sina hemländer. I Syrien har de fått en militärutbildning och blivit radikaliserade. Kanske de också fått med sig ett hat och en vilja att utföra terrordåd. När de kommer hem utgör de ett stort orosmoment för skyddspoliserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes