Hoppa till huvudinnehåll

Opera intresserar rekordmånga

Bild: Matti Kolho / Värisuomi / Savonlinnan Oopperajuhlat operafestival

Årets Operafestival i Nyslott har slagit biljettrekord när flera av föreställningarna har varit slutsålda.

- Vi har haft sju olika operaproduktioner här på scenen, och de har alla varit väldigt olika varandra. Vi har gjort alla tiders bästa resultat i biljettförsäljningen, så vi kan vara mycket nöjda, säger festivalens ledare Jan Strandholm.

Festivalen har pågått i Nyslott i en månad och har under den här tiden lockat kring 70 000 besökare. Exempelvis har samtliga åtta föreställningar av operan La Traviata varit slutsålda.

Också biljettförsäljningen för nästa års operafestival har redan kommit igång, och i höst får festivalen också en ny konstnärlig ledare. Jorma Silvasti tar över efter Jari Hämäläinen i september. Operafestivalens konstnärliga linje år 2014 är Silvastis.

- Silvasti är en av vårt lands genom tiderna bästa tenorer, han har sjungit i alla de största operahusen i världen, berättar Strandholm.

Silvasti har under sin internationella karriär i bland annat Wien och New York skapat en stor kunskap och ett stort kontaktnät som operafestivalen i Nyslott nu hoppas kunna dra nytta av.

Operafestivalen avslutas i dag i Olofsborg till tonerna av Tjajkovskijs Jevgeni Onegin. Produktionen är ett gästspel av Mihailovski teatern i S:t Petersburg.

Enligt Strandberg har produktionen väckt känslor både för och emot. Åsikterna går isär då en del anser att produktionen är ett mästerverk medan andra hatar den.

- Att operan får fram så mycket känslor och tankar och diskussion tycker jag att är en jättefin sak, säger Strandberg som inleder sin semester efter kvällens föreställning.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes