Hoppa till huvudinnehåll

HS: Polisen införskaffar övervakningsprogram

Polisen
Polisen Bild: YLE/Mira Myllyniemi polisen

Polisen planerar att skaffa programvara som kan göra det möjligt att övervaka misstänkta personer, skriver Helsingin Sanomat.

Programmet kan köpas i utlandet. Enligt Polisstyrelsen ska programmet användas bara i samband med undersökningar av allvarliga brott.

En lagförändring ger polisen möjlighet att använda övervakningsprogram från och med början av nästa år. För att få använda övervakningsprogrammet krävs ett domstolsbeslut, precis som vid telefonavlyssning.

Polisen kan övervaka de misstänktas datorer, smarttelefoner och andra liknande apparater i realtid. Till exempel kan polisen läsa de misstänktas e-post och följa med deras Facebook-aktivitet.

Tidigare har polisen kunnat övervaka datatrafik med hjälp av teleoperatören, men de har inte kommit åt till exempel Google, Facebook eller Skype.

- Det är ännu oklart om vi tar i bruk programmet genast i början av nästa år, säger Polisstyrelsens överinspektör Arto Hankilanoja till HS.

Hankilanoja tror att övervakningsprogrammet kommer att hjälpa polisen att lösa mord och narkotikabrott. Och sexuellt utnyttjande av barn kan spåras med programmet.

Polisen kan köpa övervakningsprogrammet av utländska företag. Myndigheter i vissa länder har skapat programmen själva.

- Båda alternativen är möjliga. Jag tror vi kommer att använda båda, säger Hankilanoja.

Polisen kan installera programvaran med hjälp av till exempel ett usb-minne som sätts in i den misstänktas dator.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes