Hoppa till huvudinnehåll

Vietnam firade Pride

Cirka 200-300 personer deltog i Pride i Hanoi. Bild: EPA/LUONG THAI LINH pride i vietnam

Ungefär 200 personer deltog i Vietnams andra Pride-parad någonsin i Hanoi i lördags. Åsikterna om samkönade äktenskap blir allt positivare, säger aktivister.

Vietnams andra Prideparad någonsin ordnades i lördags i huvudstaden Hanoi. Ungefär 200-300 personer deltog. Samma dag ordnades Pride i Stockholm med cirka 50 000 deltagare.

Kommunistiska Vietnam är ett land där den traditionella familjen ännu dominerar.

Det förekom inget våld under paraden. Trots att paraden inte hade något tillstånd stoppade poliserna inte aktivisterna. Vietnam har stränga demonstrationslagar.

Samkönade äktenskap är förbjudna i landet, men myndigheterna funderar på att tillåta dem. Både hälsovårds- och justitieministeriet stöder avskaffandet av lagen som förbjuder samkönade äktenskap och till och med stöder äktenskapen.

Äktenskapsreformen ska diskuteras i nationalförsamlingen senare i år. Vietnam skulle vara det första landet i Asien som godkänner homoäktenskap.

- Den allmänna åsikten om oss har förändrats radikalt, säger en av deltagarna i paraden.

Experter tror att den positiva attityden mot samkönade äktenskap, som inte är ett hot mot kommunismen, kan vara statens sätt att försöka dra bort uppmärksamheten från medborgarnas i övrigt dåliga rättigheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes