Hoppa till huvudinnehåll

Haglund: Guggenheim vill ha med staten i finansieringen

Bild på Carl haglund
Carl Haglund (Arkivbild) Bild på Carl haglund Bild: Yle/Cityportal min morgon

Guggenheim-museets delegation träffade den högsta ledningen i Helsingfors samt SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglund, på måndagen.

Enligt Haglund försöker museirepresentanterna få med staten i finansieringen av projektet, som man nu försöker värma upp på nytt.

Guggenheim närmar sig nu Finland och Helsingfors med ett lite annorlunda koncept, säger Haglund till Yles finska nyheter.
- De önskar att såväl staten, Helsingfors stad och privata instanser skulle delta i finansieringen. Det är troligtvis en förutsättning för att projektet ska kunna genomföras, säger Haglund.

Guggenheim-stiftelsens två ledargestalter Ari Wiseman och Richard Armstrong har ännu inga konkreta förslag för hur kostnaderna ska delas, vad museet kommer att kosta och var det skulle byggas.

"Fint att Guggenheim intresserar sig för Finland"

Haglund är i princip för Guggenheim-projektet, så länge finansieringen är i skick.
- Det är fint att en internationell kulturinstitution som Guggenheim visar intresse för Helsingfors och Finland. Det är ändå viktigt att konceptet är ekonomiskt hållbart, säger Haglund.

Enligt Haglund skulle Guggenheim-museet liva upp Helsingfors, föra med sig turister och göra Finland känt i världen.

Haglund lägger ändå större vikt vid den privata finansieringen än vid den statliga och kommunala.
- Det är den privata finansieringen som är den mest väsentliga. Det är ganska många som gör anspråk på skattebetalarnas pengar i dagens läge, säger Haglund till Yles finska nyheter.

Wiseman och Armstrong kommer även att träffa kulturminister Paavo Arhinmäki (VF) den här veckan.

Läs också