Hoppa till huvudinnehåll

HS: Nyland, Österbotten och Egentliga Finland starka

Finlands flagga
Finlands flagga Bild: YLE/Rolf Granqvist Finlands flagga,finland

Nyland, Birkaland, Österbotten och Egentliga Finland är de mest konkurrenskraftiga regionerna i Finland, skriver Helsingin Sanomat. Överlag klarar sig regionerna i södra och västra Finland bäst i en jämförelse som regionforskaren, professor Timo Aro har gjort.

Aro har jämfört Finlands 18 regioner med varandra under åren 1995-2012.

Jämförelsen baserar sig på faktorer som BNP per invånare, sysselsättningsgrad, befolkningstillväxt, kommunalskatt, mängden lån per invånare samt invånarnas utbildningsgrad.

Aro säger till Helsingin Sanomat att Österbotten klarar sig bra eftersom regionen genomgått stora strukturförändringar som gjort näringsstrukturen mer mångsidig. Nya starka branscher har kommit till och spektret av företag har utvidgats.

Österbotten hade minst arbetslösa, sex procent år 2012, medan andelen högskolutbildade var högst i Nyland, 13,8 procent år 2011. Som en helhet är Nyland den absolut starkaste regionen i Finland. Sämst i jämförelsen klarade sig Kajanaland. Överlag klarar sig regionerna i östra och norra Finland dåligt i jämförelsen.

Enligt Aro är det största problemet till exempel i Kymmenedalen de stora förändringarna inom skogsindustrin som regionen är beroende av.

Läs regionforskare Timo Aros hela analys här.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes