Hoppa till huvudinnehåll

Specialaffärerna lider då handeln krymper

Under årets första månader minskade företagen i handelsbranschen med sex procent. Orsaken är bland annat att konsumtionen bland privatpersoner sjunkit.

Det är specialaffärerna som drabbas hårdast då det går sämre för handelsbranschen.

Butiken Juuren puoti sålde ekologiska, finska råvaror i Helsingfors och var tvungen att stänga efter tre år.

– Vi hade så lite kunder att vi måste stänga, säger den tidigare ägaren Ilja Björs. Människor gillar mindre butiker, men är mer vana att handla på stormarknader.

Björs drev också en restaurang vid sidan om Juuren puoti. Utan den skulle affären ha lagt lapp på luckan ännu tidigare.

Enligt Juhani Pekkala, vd för förbundet Finsk handel, finns det olika faktorer som gör att specialaffärer är speciellt utsatta i handelsbranschen.

– Bland annat näthandeln påverkar specialaffärerna. Men kostnaderna, som till exempel lönekostnader, har också stigit i Finland. Större affärer kan spara på olika sätt, men mindre är tvungna att stänga.

Bilbranschen krymper

Också inom bilbranschen har omsättningen sjunkit kraftigt de senaste åren. Enligt Pekkala beror det på att konsumenter är försiktiga då det kommer till större köp.

Finsk handel förväntar sig att handeln och sysselsättningen inom handeln kommer att börja växa nästa år.

Det rör sig ändå om en blygsam tillväxt, eftersom det inte finns några faktorer som kan leda till en stor tillväxt.

– Hela den finska ekonomin växer mindre än tidigare. Då kan inte heller handeln växa lika mycket, säger Pekkala.

Juhani Pekkala är missnöjd med Finlands ekonomiska politik. Han säger att Finsk handel inte stöder stimulanspaket för handelsbranschen. Istället borde politikerna sänka skatterna.

– Staten kan inte ta mera lån. Istället borde man ta tillbaka skattehöjningarna, som till exempel höjningen av mervärdsskatten, och se över om det finns något i den offentliga sektorn som staten kan skära ner på.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes