Hoppa till huvudinnehåll

Master Chef-vinnare ger ut somrig kokbok

Kira Åkerström-Kekkonen planerar att byta ut Helsingfors mot San Fransisco Bild: Yle/ Karin Filén kira åkerström-kekkonen

Master Chef-segern har först med sig en massa roligt och nytt, och det bästa är kokboken, säger Helsingforsbon Kira Åkerström-Kekkonen som håller på att skriva en sommarkokbok.

Nästa vår ges kokboken, som kommer att innehålla somriga rätter, ut. Kira Åkerström-Kekkonen arbetar som bäst på den tillsammans med matskribenten Christer Lindgren och fotografen Tomi Parkkonen.

- Vi har varit i Hangö och fotograferat en del ”feelisbilder”, och vi har också fotat en hel del rätter redan. Så det börjar arta sig!

Konceptet till kokboken kom Lindgren och Parkkonen på, och så behövde de en kock som skulle hitta på recepten tillsammans med dem.

- Det är det jag har gjort under början av sommarn. Jag har funderat ut recept och testat en del av dem. Under hösten ska jag testa alla recepten och kanske eliminera en del av dem.

San Fransisco hägrar

Kira åkerström-Kekkonen sticker inte under stol med att publiciteten som kom i och med tv-programmet Master Chef har varit till stor nytta.

- Jag tror inte att jag skulle ha gjort den här kokboken om jag inte skulle ha vunnit Master Chef. Då skulle det vara ganska få som vet vem jag är. Vinsten har fört med sig en massa roligt och nytt, och det bästa är kanske just kokboken - jag har alltid drömt om att få skriva en, säger hon.

Efter kokboksprojektet hägrar en flytt till San Fransisco, där Åkerström-Kekkonen har en del potentiella projekt på lut.

- En finsk kille håller på att öppna en skandinavisk restaurang i centrum av San Fransisco, och jag ska se om jag kan samarbeta med honom på något sätt.

Läs också