Hoppa till huvudinnehåll

Häxjesus: "Kraftwerk gråter när vi har spelat!"

Häxjesus
Anders Sundström, Johannes Tabermann och resten av Häxjesus spelar på fredag på Flow. Häxjesus Bild: X3M/Catariina Salo club viirus 13.4

Det finlandssvenska bandet Häxjesus ska spela på Flow-festivalen i Helsingfors på fredag. Det är bandets hittills största spelning, men de är inte onödigt blygsamma utan planerar att få självaste Kraftwerk att blekna i jämförelse.

- Nog är det ju stort! Ja nå, tältet är åtminstone stort.

Så säger Johannes Tabermann från Häxjesus när han funderar på den kommande spelningen.

- Det ska bli spännande att testa på det här. Det är ju en helt annan grej än att spela på små rockklubbar, säger han sen.

Anders Sundström håller med.

- Ja, nog är det stort! Att vi blev tillfrågade om att spela på Flow känns som att få erkänsla för det vi har jobbat med i ganska många år. Det känns stort och nervöst. Och bra! Främst känns det bra!

På frågan om hur den här spelningen kommer att skilja sig från de vanliga, konstaterar de att det kommer att kännas annorlunda på en så stor scen. En förändring är också att den sjätte bandmedlemmen i gruppen, Mitja Sirén, som brukar finnas vid ett mixerbord mittemot scenen bland publiken, nu kommer att finnas med på scenen.

- Det är första gången man får se hela bandet på samma scen. Det är helt nytt!

Vill nå ut till nya fans

Häxjesus har uppnåt något av en kultstatus bland finlandssvenska fans, men också bland många finskspråkiga, trots att de sjunger på svenska. Hur har det gått till?

- Tja, de tycker väl om vår musik helt enkelt. Men det kan nog hända att det är lättare att uppnå kultstatus om man sjunger på ett konstigt språk som svenska i Finland, funderar Sundström.

Genom att uppträda på Flow hoppas Häxjesus få nya fans.

- Vi har vår egen trogna publik som säkert dyker upp framför scenen, men det här är en ypperlig chans att också nå ut till nya människor. Vi hoppas att en helt ny publik ska hitta oss.

Efter en öppningskonsert på onsdag sätter Flow-festivalen i gång på riktigt på fredag. Ett av de första banden som uppträder då är just Häxjesus.

- Målet är att lägga ribban högt för alla andra artister på Flow - det ska kännas riktigt jobbigt för dem att nå upp till samma nivå! Sen sitter vi där och gnuggar våra händer efter en lyckad spelning medan Kraftwerk gråter. Det är planen!