Hoppa till huvudinnehåll

Jantelagen påverkar inte Burning Hearts

burning hearts
burning hearts Bild: Burning Hearts burning hearts

Henry Ojala och Jessika Rapo gjorde länge musik på varsitt håll. Men så kom det sig att de både ville testa på något nytt. De visste inte ens att det skulle bli ett band, allra minst ett album. Men det blev de, och det blev det. Burning Hearts kan vinna Vegapriset 2013 i kategorin Årets grupp.

"Elektronisk influerad musik med klassiska popinstrument". Så beskriver Henry Ojala Burning Hearts sound. Men det var inte alltid så pass klart. Deras samarbete var något av ett experiment.

- Vi satte bara igång och prövade oss fram. Gjorde några låtar som vi skickade runt och så fick vi ge ut vår skiva, Aboa Sleeping, på ett amerikanskt skivbolag 2009, säger Ojala. Det var så allt började.

Deras senaste album, Extinctions, gavs ut 2012 och det känns fint att bli uppmärksammade med en nominering till Vegapriset.

- Det är ännu roligare när det är ett alldeles nytt pris, säger Ojala.

Finland kan också!

Musik-Finland ser ofta upp till storebror Sverige och beundrar kunskapen som finns där.

- Det skulle vi inte behöva göra. Det känns som att vi skulle ha ett mindervärdighetskomplex. Det som behövs är ett större självförtroende. Jantelagen känns av ibland men det gäller att tro på sig själv. Då kommer du långt!

Mer från programmet

Läs också

Musik