Hoppa till huvudinnehåll

Oavgjort mellan EIF och Klubi 04 i fotbollstvåan

Robin Sid
Ekenäs IF:s Robin Sid var en av matchens absoluta giganter. Robin Sid Bild: Yle/ Patric Westerlund eif-fotboll,Ekenäs

En seriepoäng fick de båda lagen Ekenäs IF och Klubi 04 från Helsingfors med sig från onsdagskvällens underhållande fotbollsmatch. Matchen ingår i herrarnas division 2, södra zonen.


Slutresultatet skrevs 1-1, efter pausledning för Klubi 04.

Att matchen slutade oavgjort var kanske aningen överraskande, så pass mycket bättre var hemmalaget EIF på centrumplan i Ekenäs. Matchen spelades inför omkring 400 åskådare, men trots mörka moln på himlen blev det inget regn, ett regn som antagligen skulle ha varit välkommet för spelarna i den kvalmiga luften.

Matchen fick en lite oväntad inledning då gästerna redan i den andra spelminuten efter en aningen råddig situation gick i en snabb ledning. Helsingforsarnas Karim Jouini sköt ett skott från tio meters avstånd, ett skott som verkade ändra riktning från en försvarsspelare och från EIF-målvakten Oscar Forsströms fingrar.

Efter det hade ännu gästerna en målchans men resten av halvleken gick i hemmalagets solklara dominans. Så småningom klarnade också vilka två spelare som skulle dominera matchbilden. De spelarna var gästernas målvakt Saku-Pekka Sahlgren och hemmalagets mittfältare/anfallare Robin Sid.

Konate fick gult kort

Sahlgren omintetgjorde samtliga fem-sex målchanser EIF radade upp. Många av chanser kom tack vare Robin Sids otroliga framspelningar. Dess värre för gästerna skadades Klubimålvakten i en situation där hemmalagets anfallare Mamadou Konate oturligt sparkade eller åtminstone träffade Sahlgrens huvud. Konate fick helt korrekt en varning för tilltaget av matchens aningen småpetige domare Pasi Kallio.

När detta skedde återstod ungefär åtta minuter av första halvleken, men Sahlgren fortsatte ännu spela. Han blev tillslut utbytt i 44e minuten och hann faktiskt före det göra en fenomenal dubbelräddning på frispelade Konate.

Hemmapublikens blickar var kanske speciellt riktade mot en speciell trio i den gröna EIF-skjortan. Till den här matchen bidrog nämligen ligaklubben IFK Mariehamn med tre spelare.

De tre IFK-spelarna högerbacken Rezgar Amani, mittbacken Emil Andersson och mittfältaren Petteri Jokihaara fyllde sin plats på planen med all den heder som ligaspelare på division 2-nivå skall göra. Trions spelare hittade förövrigt varandra flere gånger med långa öppnande passningar.

Jokihaara var bekant för publiken redan från tidigare då han den här säsongen redan spelat en match för IFK Mariehamns farmklubb i Ekenäs. Huruvida dessa spelare finns med i EIF:s laguppställning flera gånger återstår att se.

Kvittering av förstärkning

Den 23 år gamla svenska Emil Andersson var också den som från nära håll fick slå in kvitteringsmålet på Robin Sids perfekta frisparksinlägg från höger. Målet kom med ungefär tjugo minuter kvar att spela. Målskytten själv tyckte det var en enkel uppgift att göra målet.

Emil Andersson intervjuas av Yle Västnylands Bubi Asplund.
Åländska förstärkningen Emil Andersson gjorde EIF:s mål mot Klubi 04. Emil Andersson intervjuas av Yle Västnylands Bubi Asplund. Bild: Yle/ Patric Westerlund radiointervju,Ekenäs

- Det var nog ett av de enklaste målen jag gjort, även om jag inte brukar göra mål så ofta, sade Andersson efter slutvisslingen.
Andersson som varit i öppningselvan i sin åländska klubb 16 gånger den här säsongen kommer egentligen från den svenska division 3-klubben Nybro IF. Han slåss förstås om speltid i ligan, men trivdes på plan mot Klubi 04.

- Jag blev faktiskt överraskad över standarden på division 2. Visst är tempot kanske lite lägre än i ligan, men båda lagen är ju riktigt tekniska och bra, sa han.

Gillade sitt mittbackspar

Att spela mittbackspar med Niklas Roiha tyckte han också om.

- Han är ju härlig. Det såg jag redan före matchen att han gör sitt jobb på allvar, verkligen kul att spela med honom.
Och på tal om Roiha så var det mycket nära att han skulle ha avgjort matchen för EIF ännu i slutminuten. Hemmalaget fick nämligen en frispark strax utanför Klubi 04:s straffområde, en frispark som Roiha sköt i stolpen och skulle inte Klubikeepern Carl-Johan Eriksson ha fått fingrarna på bollen efter stolpträffen hade den gått i mål.

Kvitteringen var nära, men ser man överlag på matchen andra halvlek får väl båda lagen vara nöjda med en seriepoäng. Då EIF:s argaste konkurrenter i tabelltoppen just nu, Grankulla IFK och Gnistan från Helsingfors vann sina matcher samtidigt, var en poäng förstås en besvikelse för Ekenäslaget.

EIF har nu en ledning i serien med tre poäng före Grani och Gnistan. Gnistan från Åggelby i Helsingfors kommer på söndag till Ekenäs till en match som förstås är synnerligen viktig med tanke på seriesegern och kvalmatcherna till division 1.

Konate fick ett gult kort till

I onsdagens match var förutom Sid och trion från IFK Mariehamn mittfältslåset Sampsa Timoska igen en gång EIF:s pålitligaste spelare. Egentligen spelade hela det grönvita laget en bra match, med undantag av mittfältets Matias Astrada som tappade olovligt många bollar i de mest konstiga situationerna. Mamadou Konate försökte mycket, men hamnade alltför ofta i offside position och hamnade till slut av planen eftersom han på stopptid dumdristigt drog på sig varning nummer två för tidsspel.

Utvisningen betyder att ivorianen ser matchen mot Gnistan från läktaren. Däremot får EIF tillbaka sin ordinarie mittback amerikanen Alex De John. Han har varit avstängd i tre matchers tid.

I Klubi var alltså målvakten Sahlgren fenomenal i första halvleken. Bra var också mittfältaren Tim Tuomikoski och ligarutinerade mittbacken Mathias Lindström. Ligarutinerade spelare fanns det förstås flera stycken i HJK:s farmlag, bland andra forne utlandsproffset och landslagsmeriterade Aki Riihilahti.

Serietabellen finns på Yles text-tv sidan 253.

Division 2, södra zonen:
Gnistan – SalPa 3-0 (2-0), EsPa – GrIFK 1-2 (0-2),
Ekenäs IF – Klubi 04 1-1 (0-1)
2 min Karim Jouini 0-1, 69 min Emil Andersson 1-1.

Ekenäs IF: Oscar Forsström; Simon Eklund (69 min Ville Sevon), Emil Andersson, Niklas Roiha, Rezgar Amani; Matias Astrada, Arber Istrefi (56 min Casper Källberg), Sampsa Timoska, Petteri Jokihaara; Robin Sid (76 min Fisnik Gerxhaliu), Mamadou Konate (v+v=utv).

Klubi 04: Saku-Pekka Sahlgren (44 min Carl-Johan Eriksson); Alex Lehtinen, Mathias Lindström (v), Timi Lahti (v), Rasmus Kautto; Tim Tuomikoski, Pauli Loukola, Aki Riihilahti (v), Karim Jouini, Topias Järvelä (78 min John Keister), Omar Khary (34 min Matias Pyysalo).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland