Hoppa till huvudinnehåll

Sockerärter utan maskar

Bild: Yle/ Nora Engström ärt

Många ärtälskare undrar varför dagens ärtskidor är nästan helt maskfria. Man kan köpa en liter sockerärter och i bara en ärtskida hitta en pytteliten mask. Annat var det förr då man från torgdisken fick ärtskidor som innehöll riktligt med både maskar och larver. Är ärtskidorna giftigare än förr?

- Ärterna innehåller inte mera gift än tidigare utan odlarna har blivit skickligare att bekämpa äggläggande insekter, säger trädgårdsrådgivare Fredrik Björklund på Finska Hushållningssällskapet i Åbo.

Växtskyddsmedlet (-giftet) heter pyretrin och är ett gammalt känt medel. Det nya är att pyretrin nuförtiden kan tillverkas cyntetiskt och har därför blivit billigare.

- En del odlare kunde förr i tiden använda urskiljningslöst olika växtskyddsmedel. Nuförtiden inser man att åkrarna innehåller också nyttiga kryp som måste skonas, säger Björklund. Han poängterar att finländska ärter och andra grönsaker innehåller mycket små rester av bekämpningsmedel.

Odlarna följer med insektbeståndet i ärtlandet och gillrar pyretrinfällor. Pyretrin bryts ner biologiskt och resterna försvinner ganska snabbt från de grödor som har besprutats. Såpass giftigt medel är det ändå fråga om att det inte borde användas nära vattendrag eftersom fisk- och groddjur kan ta skada av medlet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes