Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad turistsäsong i Lovisa

Turister i Lovisa
Turistsäsongen fortsätter ännu i Lovisa Turister i Lovisa Bild: YLE / Mathias Gustafsson skeppsbron

- Redan nu ser siffrorna riktigt bra ut, säger turistsekreterare Johanna Waltonen, då hon kollar in läget på sin skärm. Jämfört med juni-juli ifjol har säsongen varit riktigt hyfsad. Dessutom återstår ännu en hel del av säsongen, påminner hon.

De guidade turerna på Svartholm med specialprogram för barn har varit ett lyckat koncept. Den soliga och vackra sommaren har också gynnat turistnäringen. Men nu börjar de inhemska turisterna koncentrera sina besök endast till veckosluten.

Finländarna fortsätter resa helt som vanligt, trots dåliga tiden, men väljer oftare resemål inom det egna landet. Det har också märkts i Lovisa, berättar Waltonen.

Nu borde Lovisa satsa lite mera på att försöka få utländska turister som övernattar i Helsingfors att våga ta sig lite längre ut än bara till Borgå. De ryska turisterna syns dock helt tacknämligt även i Lovisanejden.