Hoppa till huvudinnehåll

Bikoloni surrar på kyrktaket

Bjarne Bruce tar med sig skörden till Liljendal där honungen sedan slungas. Bild: YLE/Maja Ottelin bisamhälle

Tyska kyrkan i Helsingfors har i sommar haft två bikupor på taket och får snart njuta av egen cityhonung. Honungen är mörk i färgen med en örtaktig smak berättar biodlaren Bjarne Bruce.

- Den smakar helt annorlunda än den vi får i hemknutarna, lite starkare i smaken och mörkare till färgen.

En bikupa har tiotals tusen bin mitt i sommaren och de hämtar näring från parkerna i Helsingfors där de suger nektar ur träd och planteringar. Bjarne och hans fru Mia Bruce har producerat honung i Liljendal, Lovisa i årtionden och de senaste åren också haft biodlingar i Helsingfors centrum. I år är det första gången man producerar honung för tyska kyrkan.

- Vi har haft bin i flera år på restaurang Savoys tak och på amerikanska ambassaden. Ryktet har gått och så ringde de upp och frågade. Det ska vara lov av olika myndigheter och nu fick de sina lov fixade, säger Mia Bruce.

Urbana biodlingar blir vanligare

Att odla bin i storstadsmiljö är inte så ovanligt alls och paret Bruce har hört om andra som sysslar med samma sak i Helsingfors.

- Det är nog mycket vanligare än vad folk tror och har alltid funnits, säger Bjarne Bruce.


Kanske citybin blir nästa närodlingstrend och det finns goda förutsättningar för det i en grönskande miljö som Helsingfors. I Stockholms stadskärna finns närmare tjugo bikupor mitt i centrum och bina är viktiga för att pollinera stadsväxterna.

Anlägg ett eget surrande tak

Paret Bruce tar sig till Helsingfors för att titta till bikuporna en gång i veckan samtidigt som de kör ut honung till återförsäljare i huvudstadsregionen. Bjarne berättar att bina trivs lika bra i staden som på landsbygden och för den som är intresserad av egna citybin på sitt höghustak finns det goda förutsättningar.

- Alla platser i Helsingfors lämpar sig för bin, det finns gott om näring för dem här. Det finns inga hinder men fråga först. Det är bäst att ta kontakt med husbolaget och fråga vad de har för åsikt. Sen är det bara att skaffa utrustning och kanske gå en kurs i biodling, säger Bjarne Bruce.

Läs också