Hoppa till huvudinnehåll

Hur är man sann mot sig själv?

Merete Mazzarella
Att vara autentisk är kanske mer något man funderar på när man är ganska ung, funderar författaren Merete Mazzarella. Merete Mazzarella Bild: Leif Wickström samtal om livet

I dag ställs många yttre krav på hur ett liv ska se ut - vilka val som är legitima och vem man ska ta hänsyn till. Men var i allt detta hittar man sig själv och sin egen väg, och när är det berättigat att välja sig själv framom andra? Och vad händer med en människa som inte är sann mot sig själv?


- Det vet man kanske aldrig riktigt. Jag tror att det lyckliga är att man efterhand när man blir äldre tänker allt mindre på det där. Att vara sann mot sig själv, att vara autentisk, är kanske mer något man funderar på när man är ganska ung, funderar författaren Merete Mazzarella, vars senaste bok Ett år i livet - det enda som egentligen händer oss, delvis kretsar kring de här frågorna.

Skilsmässa vid 65

Mazzarella skulle för sin del skilja på att vara sann mot sig själv, och att vara trogen mot sig själv.

- Att vara sann mot sig själv är kanske lite lättare för det kan man vara från ögonblick till ögonblick. Att vara trogen mot sig själv är möjligtvis lite mer förpliktande, jag föreställer mig att det är något man är över tid, det är något som kräver kontinuitet, beskriver Mazzarella.

Mazzarella lämnade som 65-åring ett långt äktenskap för att flytta ihop med sin nya kärlek, något som hon behandlar ingående i sin senaste bok.

I Svängrum på söndag klockan 11 talar hon om att vara sann mot sig själv både som människa och konstnär. Programmet med temat “att inte vara sann mot sig själv” är den sista delen i en sommarserie om moderna dödssynder, och finns också som podcast på Yles Arena efter att det har sänts.