Hoppa till huvudinnehåll

Restaurangutbudet ökar i Karis

Matgästerna välkomnar fler restauranger medan man på företagarrådgivningstjänsten Novago anser att det inte finns kunder för alla.


För drygt en vecka sedan öppnade restaurang KW sina dörrar på Högbergsgatan i Karis. I mitten av september öppnar ännu en ny lunchrestaurang på Centralgatan och troligtvis i december finns det ytterligare en restaurang i gamla köttkontrollen.

Lunchgäster på restaurang Socis i Karis är glada att restaurang utbudet ökar.
Lunchgäster på restaurang Socis i Karis är glada att restaurang utbudet ökar. Bild: Yle / Marga Sandström lunchgäster

Det finns redan nästan 20 olika matplatser att välja mellan i Karis, då man också räknar in pizzeriorna. Trots det upplever många av matgästerna att restaurangutbudet är dåligt.

- Det är bra med konkurrens då kanske menynerna skulle bli bättre, tycker en man som äter lunch i centrala Karis.

För hård konkurrens

På företagarrådgivningstjänsten Novago anser man att konkurrensen blir för hård med det kundunderlag som finns i Karis.

Enligt affärsområdeschef Kari Kaján har man under året gett extra hjälp och stöd åt några redan etablerade restauranger i Karis så att de skulle klara av livhanken.

- Utgifterna och inkomsterna måste vara i balans, om till exempel hyreskostnaderna för restauranglokalen är för höga går det inte runt, säger Kari Kaján.

Också några av de redan etablerade restaurangerna som Radio Vega Västnyland talade med känner en liten oro över att restaurangutbudet växer ytterligare.

- Man undrar ju nog om det finns människor åt alla ställen, men visst är det bra med konkurrens, säger restaurangägaren Robert Kanerva.

Bra start för KW

På den ny öppnade restaurangen KW sjuder det av liv och rörelse, flera av borden inne i restaurangen är upptagna och uteserververingen är full.
Enligt ägarna Anne Koskinen och Uffe Wadenström kom det den första veckan fler matgäster än de väntat sig.

- Vi skulle ha lunch till halv tre men maten tog slut lite före två, berättar Anne Koskinen

Men efter det fick ägaren och kocken Uffe Wadenström bara lov att börja tillräda mer mat.

På restaurang KW tror man trots allt stenhårt på sitt restaurangkoncept och upplever att det finns tillräckligt med kunder.

- Det finns runt 600-800 potentiella lunchgäster enligt våra beräkningar i Karis, så det finns nog att ta av, säger Uffe Wadenström.

För att lyckas så det gäller att lyssna på kunderna och förnya matutbudet tillräckligt ofta, tror han.
Dessutom kommer man inom kort att öppna ett kafé och en bar i anslutning till restaurangen, allt för att locka fler kunder.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland