Hoppa till huvudinnehåll

AL: Långtidsarbetslösa dyra för kommuner

Arbetslös
Arbetslös Bild: Tiina Karjalainen deprimerad

Det har blivit dyrt för kommunerna att ta hand om de långtidsarbetslösa skriver Aamulehti.

Antalet långtidsarbetslösa har ökat, och kommunerna har i år redan betalat hundra miljoner euro i böter till Folkpensionsanstalten eftersom man har misslyckats med att aktivera långtidsarbetslösa.

Kommunerna har en skyldighet att ordna utbildning eller stödarbete för personer som varit arbetslösa i över 500 dagar. Om det här inte lyckas måste kommunen betala hälften av den långtidsarbetslösas arbetsmarknadsstöd som annars i sin helhet betalas av staten.

Enligt Aamulehti har kommunernas andel av arbetsmarknadsstödet i år stigit med en femtedel. Mest har avgifterna stigit i Esbo där kommunen i år har betalat 3,3 miljoner euro i arbetsmarknadsstöd. Det här är en ökning med en tredjedel jämfört med fjolåret.