Hoppa till huvudinnehåll

Malins goda kyckling

Bild: Yle/Kati Enkvist älska sommar

Varenda lördag bjuder vi in en kock eller grillmästare för att ge tips om mat som passar speciellt bra i sommarvärmen. I lördags bjöd Malin Båtmästar oss på USA-inspirerad mat.Här får ni receptet!

Meny: Malins hillbilly chicken med klassisk bbq-glaze
grillad sötpotatis, ananas och majs

Hillbilly chicken

4 kycklingfiléer
2 batater a.k.a. sötpotatis
1 hel, färsk ananas
förkokta majskolvar
salt, peppar
glaze (se nedan)

Klassisk BBQ-glaze

1 vitlöksklyfta
1,5 dl ketchup
2 msk farinsocker
1 msk rödvinsvinäger
1 msk soja
0,5 msk dijonsenap
1 tsk mald ingefära
1 krm cayennepeppar
en nypa salt

1. Gör glazen: Skala och riv vitlöken. Blanda med ketchup, farinsocker, rödvinsvinäger, soja och senap. Låt blandningen sjuda sakta i 10 minuter på spisen. Smaksätt med salt och cayennepeppar. låt svalna.

2. Koka på samma gång bataterna hela med skalet på i lättsaltat vatten tills de är mjuka, känn med en gaffel! Låt svalna och skär dem i halvor (om de är små) eller i skivor (om de är stora).

3. Skär av toppen och botten av ananasen, dela och skär i "båtar".

Grillning:

Grilla batat och majs först, de behöver inte vara så länge eftersom de är förkokta. De ska bli varma, få lite färg och smak av grillen. Lägg åt sidan på ett grillfat. Salta och peppra bataterna, pensla majs och ananas med lite glaze.

Grilla kycklingfiléerna runtom för en ordentlig stekyta, stek dem nästan klara - pensla på redigt med glaze och vira sedan snabbt in dem i ett foliepaket. Låt paketet ligga och saftas på grillen en stund tills filéerna är helt genomstekta.

Malin Båtmästar Bild: Yle/Kati Enkvist älska sommar

Detta för att minimera risken att grilla dem för länge så att de blir torra. Foliepaketet skapar nämligen en ugnseffekt som håller köttet saftigt. Ta av värmen och låt ligga i paketet tills servering.

Servera med sallad.

Malins mintchoklad Smores

After eight-choklad
marshmallows
mariekex

Bild: Yle/Jukka Isojoki älska sommar

Sätt marshmallows på spett och grilla dem/håll dem mot värmen så att de börjar smälta lite och få färg. Var beredd med mariekex och After eight.
Lägg en chokladruta på ett kex, placera på grillad marshmallow och tryck ihop med ett till kex som lock. Färdigt!

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö