Hoppa till huvudinnehåll

Läkare: Skejtare borde använda hjälm

Skejting är en populär fritidssysselsättning för många barn och unga men den fartfyllda sporten är inte helt ofarlig. Under veckoslutet avgörs FM i skateboard i Helsingfors.

Det blir allt populärare att använda hjälm men fortfarande vägrar de flesta skejtare att bära någon form av skyddsutrustning.

Under vackra sommardagar är skejtparkerna fulla av unga på rullbräda.
- Jag har brutit benet och handleden. Allt möjligt har jag skadat, säger 17-årige Jonatan Kämäräinen som nästan varje dag kommer till skejtparken i Brunnsparken i Helsingfors.

Jonatan har ändå inte skadat huvudet och det är faktiskt ganska ovanligt med hjärnskador hos skejtarna. Men vill det sig riktigt illa kan hjärnskadan vara livslång och läkarna önskar att alla skejtare skulle använda hjälm.

"Hjärnskada mycket svår att reparera"

Barnortoped Mikko Mattila Bild: Yle barnortoped

Barnortopeden Mikko Mattila vid Barnkliniken vid HUS tycker att hjälm är mycket viktigt för skejtare.

- De vanligaste skadorna för skejtare är benbrott på armar och ben och de är ganska lätta att vårda och reparera. Också 95 procent av skadorna mot huvudet är ganska lindriga men får man en allvarlig hjärnskada är den mycket svår att reparera, även en kraftigare hjärnskakning kan ge men och värk i flera år, säger Mattila.

Vid specialaffärerna för skjetare har man ändå märkt att det har blivit vanligare med hjälm för skejtare.
- Det har blivit mycket vanligare. Också vårt urval av hjälmar och skydd har blivit större. Framförallt för nybörjare som kommer hit med sina föräldrar för att köpa sin första rullbräda brukar vi rekommendera hjälm och de frågar också själva efter dem, säger försäljaren Jarno Jussila, själv skateboardsproffs, vid affären Ponke´s.

Handlar om image

18-åriga skejtaren Santeri vill inte använda hjälm Bild: Yle santeri forsbom

Men fortfarande är skejting starkt förknippad med en sportkultur där man inte använder någon form av skydd eller hjälm.
- För en del unga handlar det mycket om image. Vissa vill helt enkelt inte ha hjälm, i synnerhet inte de som är i äldre och skickligare, säger Jarno Jussila.

Det här bekräftas av 18-årige Santeri Forsbom. Han skulle aldrig täckas komma med hjälm på till skejtparken.
- Jag har aldrig använt hjälm, det gör ju ingen annan heller, konstaterar Forsbom innan han susar vidare nerför rampen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes