Hoppa till huvudinnehåll

Oavgjort i tvåans toppkamp i Ekenäs

Tvåmålsskytten Arber Istrefi.
EIF:s Arber Istrefi gjorde två mål. Här kämpar han med Astrit Kabashi från Gnistan. Tvåmålsskytten Arber Istrefi. Bild: Yle/ Patric Westerlund arber istrefi,Ekenäs

En verklig thriller bjöd Ekenäs IF och Gnistan från Helsingfors på då lagen möttes i fotbollstvåans toppkamp i södra zonen. En tvivelaktig straff åt båda lagen på stopptid gav tills lut ett oavgjort resultat.


Slutsiffrorna blev 2-2 (0-1).

Spelmässigt sett får gästande Gnistan vara nöjd med det oavgjorda resultatet från matchen som spelades i vackert sommarsolsken på söndagskvällen på centrumplan i Ekenäs. Så mycket mera skapade hemmalaget under den andra halvleken.

I den första halvleken fick publiken som uppgick till över 500 personer se endast en målchans och den kom i den 17e spelminuten. Gnistans mittback Toni Takamäkis förlisande passning i djupled gav läge åt Tuomas Mustonen som avslutade med stor precision.

I den andra halvleken var det EIF som förde spelet och skapade också minst fem kvalificerade målchanser. Gnistan fick också ett par lägen, närmast tack vare det kontringsspel laget är duktigt på. Hemmalagets målvakt Oscar Forsström spelade sig till matchhjälte med ett par – tre mycket fina räddningar.

Till slut gav den hårda EIF-pressen resultat. I den 79e matchminuten slog inbytta Arber Istrefi till med ett distansskott från ungefär 20 meter. Skottet gick i målvakten Timo Aaltonens vänstra hörn. Aaltonen var chanslös.

Pressen fortsatte

EIF fortsatte att pressa och Gnistan valde, liksom man i praktiken gjort hela andra halvleken, att mer eller mindre i panik slå bort bollar. I den sista minuten under ordinarie speltid fick en annan bytesspelare nämligen Gnistans Anthony Mwangi ett läge och löpte in i straffområdet. Istrefi drog honom omkull med en straffspark för Gnistan som följd. Istrefi fick en varning.

Redan inne på stopptid slog sedan zonens klara målkung Tuomas Mustonen bollen säkert i mål och Gnistan hade tre poäng på brickan. Men, hemmalagets spelare ville annat. Ett par minuter senare fällde Gnistans kapten och mittback Pauli Kuusijärvi EIF:s Simon Eklund innanför straffområdet.

Orättvist slutresultat, tyckte Jokihaara

Kuusijärvi fick en varning och EIF en straffspark som Istrefi hur säkert som helst slog in. Slutresultatet 2-2 behagade inte riktigt EIF:s Petteri Jokihaara, mittfältaren som är utlånad från ligalaget IFK Mariehamn.

- Vi borde ha vunnit matchen med 2-3 mål, men visst är oavgjort ett hyfsat resultat. Domaren (Pete Pokkinen) höll på att avgöra matchen genom att döma två felaktiga straffar, sade Jokihaara och var alltså övertygad om att ingendera straffsparken var befogad.

EIF:s Petteri Jokihaara jagar Gnistans Joonas Kauti. Bild: Yle/ Patric Westerlund arber istrefi,Ekenäs

Hur som helst behåller EIF sin serieledning då 19 omgångar är spelade och åtta återstår. Grankulla IFK flåsar i nacken en poäng efter och sedan kommer Gnistan tre och Karslaget BK-46 fyra poäng efter serieledaren.

Matchens bästa spelare var förutom hemmalagets målvakt Forsström också hans lagkamrat mittfältaren Robin Sid. Sid fintade gång efter annan bort Gnistanspelarna, men utöver det visade han prov på fler än en nedtagning av superklass samt ett par verkligen hårda skott som missade Gnistans målbur med endast några få decimetrar.

Superba mittbackar

I bägge lagen visade också mittbacksparen, EIF:s Alex De John – Niklas Roiha och Gnistans Pauli Kuusijärvi – Toni Takamäki prov på högklassigt försvarsspel.

I Gnistan blixtrade mittfältaren Eduardo Rodriguez till flera gånger och anfallare Mustonen är livsfarlig varje gång han får bollen. Hemmalagets mittfältare Matias Astrada gjorde nu en bra match och var till stor nytta för sitt lag. I EIF Ville Sevon agerade denna gång högerback och visade att han kan spela bra division 2-fotboll på snabbt taget vilken spelposition som helst.

Måndagen den 19.8 möter EIF Esbolaget Etelä-Espoon Pallo på bortaplan.

Serietabellen finns på Ylles text-tv sidan 253.

Division 2, södra zonen:
GrIFK – LPS 2-1 (1-0)
Klubi 04 – EsPa 3-0 (3-0)
Ekenäs IF – Gnistan 2-2 (0-1)
17 min Tuomas Mustonen 0-1, 79 min Arber Istrefi 1-1, 90 min Mustonen 1-2 (str), 90+2 min Istrefi (str).

Ekenäs IF: Oscar Forsström; Simon Eklund, Niklas Roiha, Alex De John, Ville Sevon; Petteri Jokihaara (v), Sampsa Timoska, Matias Astrada, Robin Sid; Casper Källberg (56 min Arber Istrefi (v)), Fisnik Gerxhaliu (75 min Anton Brotkin).
Gnistan: Timo Aaltonen; Astrit Kabashi, Toni Takamäki, Pauli Kuusijärvi (v), Rami Murto (63 min Brian Jeng (v+v=utv); Joonas Kauti (83 min Anhtony Mwangi), Antton Koskinen (v), Eduardo Rodriguez, Ville Spangar (46 min Teemu Pastila); Samuli Markkanen, Tuomas Mustonen.

Läs också