Hoppa till huvudinnehåll

Paddling ger nya perspektiv

Linda och Tom Ahlbäck tillsammans med Stefan Jansson
Linda och Tom Ahlbäck tillsammans med Stefan Jansson Linda och Tom Ahlbäck tillsammans med Stefan Jansson Bild: Yle/ Malin Hulkki tom ahlbäck

Intresset för paddling har ökat konstant sedan början av 90-talet. Finlands Kanotförbund uppskattar att det finns minst 100 000 finländare som regelbundet paddlar. Också vid Vasa kanotklubb har Stefan Jansson som drar nybörjarkurser märkt av det växande intresset för paddling.

- Vi ordnar nybörjarkurser på vårarna och de blir fullbokade meddetsamma. Många ryms inte med helt enkelt, säger Stefan Jansson.

På en nybörjarkurs lär man sig grunderna i paddling. Hur man paddlar framåt, åt sidan, svänger och hur man skall ta sig upp i fall man stjälper.
Kajaken är egentligen en rätt säker farkost bara man lär sig hur den reagerar på olika rörelser säger Jansson.

Vasa kanotklubbs föråd i Vasklot
Vasa Kanotklubb lånar ut kajaker åt sina medlemmar Vasa kanotklubbs föråd i Vasklot Bild: Yle/ Malin Hulkki vasa kanotklubb

- Det svåraste är kanske att ta sig i och ur kajaken, det är då man brukar kantra, säger Jansson.

Paddlingen ger nya perspektiv

Stefan Jansson har paddlat i ungefär tio år och han fastnade för paddlingen eftersom den bland annat erbjöd helt nya perspektiv på gamla vyer.

- Jag började med att paddla här utanför min hemstad och fick se den från en helt annan vinkel. Det var fantastiskt, säger Jansson.

Eftersom en kajak inte behöver mer än 15-20 cm vatten under kölen erbjuder paddlingen också unika möjligheter att ta sig fram till ställen dit man inte kommer på annat sätt. Nu är dessutom paddlingsrutterna i Österbotten kartlagda vilket underlättar för paddlarna att hitta nya rutter.

- Det finns två olika typer av kartor. En för världsarvet och en karta som kartlägger de norra rutterna kring Karleby och Jakobstad. De är gjorda så att det finns utmärkt bra ställen där man kan ta i land. Lägerplatser och eldstäder är också utmärkta, säger Jansson

Linda och Tom Ahlbäck blev bitna av paddlingsflugan på allvar i våras då de deltog i en av nybörjarkurserna vid Vasa kanotklubb. Under sommaren har de paddlat så mycket de hunnit och också skaffat sig egna kajaker.

- Det känns jättebra. Vi har en fantastisk skärgård fast det är stenig, så kajaken är ypperlig att ta sig fram med. Du kommer väldigt nära naturen på det viset, säger Linda Ahlbäck.

- Tystnaden och närheten till naturen är det bästa med att paddla, säger Tom Ahlbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten