Hoppa till huvudinnehåll

Fraktlinjen mellan Vasa och Bremerhaven kör i gång

Fraktlinjen mellan Vasa och Bremerhaven i Tyskland kommer i gång igen i slutet av augusti. Linjen har stått nere sedan juni eftersom Nordic Sea Line som driver fraktlinjen haft problem med bland annat finanserna. Dessutom har inte heller kommunikationen med kunderna varit helt problemfri.

- Vi hade vissa kommunikationsstörningar mellan oss och vissa kunder och då tog vi en time out för att reda upp och titta igenom vår operativa sida och stärka finansieringssidan. Nu har vi fått hela det paketet i skick, säger vd Hans Söderholm vid Nordic Sea Line.


Nu har rederiet mer pengar i kassan och dessutom har man expertis inom rederibranschen som hjälp för att få linjen att lyckas. Förutom kunder inom den tunga industrin har rederiet under sommaren också fått nya kunder inom den förnybara energisektorn.
- Det är viktigt med många kunder så att vi inte bara förlitar oss på några stora kunder i regionen för att det här skall lyckas säger Söderholm.

Importen borde öka

Importen till sjöss borde öka, men fortfarande finns det mycket outnyttjad potential inom frakten i Vasa hamn. Importen av varor till Vasa kunder vara en växande bit av frakten tror Söderholm.

- Det produceras en hel massa fina saker här i Österbotten som skall exporteras ut men sedan behöver samma industri ta in komponenter när de plockar ihop sina varor så importsidan ser vi på, men tyvärr har den inte kommit igång, säger Söderholm.

Också Hamndirektör Teijo Seppelin i Vasa hamn tror på fraktlinjen mellan Vasa och Tyskland trots att det varit en knackig början.
- Det är frågan om miljoner ton som rullar på gummihjul från Vasa, energiklustrets produkter, så det finns varor här i Vasa och i regionen inom ett väldigt kort avstånd från hamnen så jag tror nog på det här, säger Seppelin.

Fraktlinjen mellan Vasa och Tyskland startade i april . Fatyget avgår jämna veckor från Vasa och returen från Bremerhaven går udda veckor. Som det ser ut i dag kommer rederiet att fortsätta med den här tidtabellen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten