Hoppa till huvudinnehåll

SDP-gräsrötter kräver tydligt arbetarklassbudskap

Handskar på tomt bord
"Vi borde arbeta för arbetarklassen som alltid har varit socialdemokraternas stora stöd." Handskar på tomt bord Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen jobbare

Socialdemokratiska gräsrötter säger att alliansen med Samlingspartiet gör att de traditionella väljarna inte känner igen sitt parti och att det nu krävs ett tydligt arbetarklassbudskap. När SDP:s riksdagsgrupp samlas i Lahtis i dag har den i bagaget bland annat det sämsta väljarunderstödet någonsin.

Det blåser snålt kring det socialdemokratiska partiet. I Yles mätning i juli fick SDP ett understöd på 15,6 procent och partiet fick se sig distanserat av Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna.

Äldre män sviker partiet

De strukturella reformer som partiordföranden och finansministern Jutta Urpilainen kräver orsakar också oro i leden.

- Väljarna flyr till Sannfinländarna, säger Ulrika Rönnback som är ordförande för Jakobstads svenska arbetarförening. Vi har ett oppositionsparti som tycks locka sådana väljare som annars skulle stöda oss.

Är det de äldre socialdemokratiska männen som sviker partiet?

- Det tror jag, svarar hon. Jag tror faktiskt det.

"Trampas på tårna då kvinnor lyfts fram"

Börje Ström är ordförande för Västanfjärd socialdemokratiska förening och bekräftar att SDP är ett manligt parti. Börje Ström säger att ministerrotation i maj där partiordförande Jutta Urpilainen lyfte in tre yngre kvinnor i regeringen har lett till slitningar i partiet.

- Det trampas lite på tårna, säger Ström, när det lyfts fram kvinnor i partiet.

"Sänkningen av samfundsskatten svårsmält"

Partiets ageranden i regeringsarbetet har också bjudit på besvikelser.

- Själv har jag haft lite svårt att smälta den här sänkningen av samfundsskatten, säger Ulrika Rönnback i Jakobstad. Sänkningen gjorde ett stort hål i statskassan.

"Vi borde arbeta för arbetarklassen"

Också Börje Ström svär i de traditionella socialdemokratiska värdenas namn.

- Vi borde vara tydligare, säger Ström. Vi borde arbeta för arbetarklassen som alltid har varit socialdemokraternas stora stöd.

Är det alliansen med Samlingspartiet som har förstört socialdemokraterna?

- Jag tror att det kan vara till en del det, svarar Ström.

Inga alternativ till Urpilainen

Om det långa samarbetet med Samlingspartiet har varit ett felval, var det också då strategiskt fel att placera Jutta Urpilainen på finansministerposten?

- Nej, det tror jag inte, svarar Ulrika Rönnback i Jakobstad. Jag beundrar faktiskt henne för det här lasset som hon drar. Men det är en post där man får ta stryk då man är tvungen att göra otrevliga beslut.

Borde partiet ha en annan ordförande av den här orsaken?

- Jag kan inte se någon annan som jag skulle kunna tänka mig i stället för Jutta Urpilainen, svarar Rönnback.

Läs också