Hoppa till huvudinnehåll

Snökanon

Snökanon.
Snökanon. Bild: Yle/Roger Källman snökanon

Enligt en legend var snökanonen egentligen ett bevattningssystem i en äppelträdgård. Systemet testades över natten, men på morgonen var alla äppel täckta av snö. Men det dåliga bevattningssystemet var en perfekt snökanon, bara man flyttade idén från äppelträdgården till en skidbacke. Tyvärr är historien nog en legend.

Den första kända uppfinnaren av en snökanon är kanadensaren Ray Ringer, som studerade hur rimfrost och is påverkade jetmotorer. För att kunna utföra exakta experiment byggde han en vindtunnel i ett laboratorium med låg temperatur och blåste in kallt vatten i motorerna. Snömaskinen fungerade bra, men emellanåt måste man stänga av vattnet och jetmotorerna, för att kunna skyffla ut all snö som hade samlats i ändan av vindtunneln.

Men Ringer lyckades inte i sina försök. Det blev ingen rimfrost på motorerna, och snön var han ju inte alls intresserad av. Resultaten publicerades visserligen i en vetenskaplig tidskrift, men sedan lämnade han saken därhän.

Istället var det tre skidföretagare som utvecklade idén till en snökanon för skidcenter. Wayne Pierce, Art Hunt och Dave Richey höll på att gå i konkurs på grund av milda, snöfattiga vintrar, tills de kom på idén att börja skjuta snö med en kanon. De ansökte om patent på sin uppfinning, men det ansågs att Ringer redan hade uppfunnit snökanonen. Tack vare företagarna utvecklades nu olika snökanoner för större och mindre anläggningar. I dag kan man genom datorer bestämma hur torr eller våt snö man vill ha, och det går att skida året runt i Finland eller inomhus i köpcenter i Dubai.

Källor:
Bellis, Mary (2009) Making Snow (hämtat 17.4.2013).
Champion of the Day: Ray Ringer (hämtat 17.4.2013).
Sten, Jan (2011) Placera fel kan lätt bli rätt. I bloggen Ren idéoti (hämtat 17.4.2013).
Zehanova, Barbora (2009) How snow cannons work or the secret of snow in Liberec (hämtat 17.4.2013).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö