Hoppa till huvudinnehåll

Illegala invandrare fast vid flygplats

Flera illegala invandrare från Vietnam har åkt fast vid Helsingfors-Vanda flygplats under den senaste månaden. Internationell brottslighet misstänks ligga bakom fenomenet.

De första fallen uppdagades vid gränskontrollen i början av juli efter att en ny flygrutt till Hanoi öppnades. Sammanlagt har fyra olika fall uppdagats och det handlar om 17 personer som tagit sig in i landet olagligt.

Enligt Gränsbevakningsväsendet har en del av vietnameserna försökt komma in i landet med ett pass som tillhör en annan person, medan andra inte har haft några resedokument alls.

Det handlar både om män, kvinnor och minderåriga. De flesta är ändå unga vuxna mellan 20 och 30 år, och de verkar ha använt Finland främst som transitland på vägen till länder som Frankrike, Tyskland eller Storbritannien.

Sammanlagt 15 personer har nu gripits misstänkta för brott. Brottsbekämpningsenheten utreder brott med benämningar som bland annat grovt ordnande av olaglig inresa och grov människohandel.

De gripna har vietnamesiskt, kinesiskt, finskt och tyskt medborgarskap.

- Det som tyder på internationell brottslighet är att de misstänkta har beredskap att snabbt agera i olika länder, säger vice chefen för brottsbekämpningsenheten vid Gränsbevakningsväsendet Jukka Tekokoski.

Enligt Tekokoski har det också uppdagats detaljer som tyder på att det kan handla om grov människohandel.

- De papperslösas situation och ställning tyder på detta, säger Tekokoski.

Förundersökningen väntas bli klar i höst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes