Hoppa till huvudinnehåll

Psykiska sjukdomar behandlas med självhjälpsböcker

Bild: YLE/Isabella Mattsson panikstörning

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HNS ger ut två självhjälpsböcker för psykiska sjukdomar. Meningen med böckerna är att personer som har symptom på psykiska problem ska ta tag i sin sjukdom för att kunna bota sig själva eller för att veta när de ska söka vård.

Böckerna behandlar depressioner och panikstörningar. De baserar sig på Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikts nätterapitjänst, som under det här året har tagits i bruk av några kommuner.

Psykoterapeut Jan-Henry Stenberg är en av författarna bakom böckerna och säger att de riktar sig till flera olika slags personer.

– Böckerna är till för personer som lider av depression eller panikstörningar men också för de som lidit av psykisk ohälsa och vill gardera sig mot det, säger Jan-Henry Stenberg.

De består av information om psykisk ohälsa, men också av konkreta tips på hur en person kan ta sig ur lättare depressioner eller panikstörningar.

Till exempel, hur man vänjer sig vid en viss situation som kan orsaka panikstörningar.

För lindrigare sjukdomar

Böckerna är runt hundra sidor långa och passar bäst för personer med gryende lindriga eller medelsvåra psykiska problem, säger Stenberg.

– Personer med svårare problem behöver en mer mångsidig vård.

Enligt honom kan böcker inte ersätta de vårdformer som redan finns, men de breddar vårdutbudet och är en informationskälla för människor som är intresserade av de här frågorna.

Tanken är att HNS ska ge ut fler självhjälpsböcker som behandlar olika teman, som till exempel alkoholism.

Nytta av självhjälp

Rose-Marie Kjellberg har lidit av en medelsvår depression, och tycker att det är bra att böckerna ges ut.

– Jag har själv läst böcker om bland annat korttidsterapi och hur man tar itu med sina problem och har haft mycket nytta av självhjälpsböcker, säger hon.

Hon säger att hennes medelsvåra depression inte var så tung att den hindrade henne från att orka läsa självhjälpsböcker.

– Men människor som lider av djupare depressioner orkar knappast läsa dem.

Böckerna kommer inte att ges ut på svenska.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes