Hoppa till huvudinnehåll

Stora planer för Strandområdet i Ingå

Öster om Strand i Ingå småbåtshamn planeras ett affärscentrum och bostadshus.
Det finns planer på ett nytt affärscentrum och bostdshus öster om Strand i Ingå småbåtshamn. Öster om Strand i Ingå småbåtshamn planeras ett affärscentrum och bostadshus. Bild: Yle/ Bubi Asplund botsäder

Tidigare rallymästaren Marcus Grönholm och bolaget GSP Group från Esbo har planer på ett stort projekt i anslutning till affärscentret Strand i Ingå småbåtshamn. Projektidén får stöd av Ingå kommunstyrelse som nu vill inleda förhandlingar med projektägarna.


Ingåbon Marcus Grönholm och GSP Group visar intresse för ett fem hektar stort område alldeles invid affärscentret Ingå Strand. I planerna för området finns bostäder, affärsverksamhet och båthamnsfunktioner.

Kommunstyrelsen i Ingå beslöt som ett extra ärende på sitt möte på måndagskvällen (12.8) inleda förhandlingar med projektägaren för att ingå ett intentionsavtal. I beslutet sägs att målet är att skapa ett nytt aktivitetsområde öster om nuvarande Strand i Ingå småbåtshamn. Projektet går under namnet Ingåstrand.

Kommunstyrelsens ordförande Marie Bergman-Auvinen (SFP) säger att Strand är ett bra projekt.

- Det här är bra för kommunen och för företagsamheten, säger Marie Bergman-Auvinen.

Innan projektet kommer i gång skall några beredande utredningar göras. De viktigaste är enligt kommunstyrelsen att få en behovsutredning med hjälp av en marknadsundersökning, en pejling av kommuninvånarnas inställning till projektet och områdets byggbarhet.

Planerna är väldigt öppna ännu

Tanken på att göra något i området öster om Strand i Ingå småbåtshamn är något som växte sakta fram säger Ingåbon Marcus Grönholm som tillsammans med företaget GSP Group kom på tanken att börja planera området.

- Egentligen kom idén när vi tittade på området och konstaterade att det ser väldigt ostädat ut. Vi tyckte att man borde städa upp där lite och sedan började vi fundera vad där kunde finnas, säger Grönholm.
Han konstaterar att allting ännu är väldigt öppet. Nu skall förhandlingarna med kommunen påbörjas.

- Det kanske blir bostäder, men hurudana är ännu oklart. Kanske attraktiva bostäder som kunde locka människor från huvudstadsregionen eller också sådana Ingåbor som vill stanna på orten.
Grönholm säger att det är precis lika oklart hurudan affärsverksamheten kan tänkas bli. Också tidtabellen är öppen.

- Jag kan inte säga något om tidtabellen.

Om sin egen roll i projektet säger han så här:

- Det skall ju skaffas investerare så det blir ordentligt gjort det här. Jag är kanske mera ett allt – i - allo i det här projektet, säger Marcus Grönholm.