Hoppa till huvudinnehåll

Finland runt på en timme

Tapio Vertanen gör miniatyr av presidentslottet
Tapio Vertanen bygger här upp presidentslottet bit för bit Tapio Vertanen gör miniatyr av presidentslottet Bild: Yle/Sune Bergström tapio vertanen

Finland i miniatyr byggs upp bit för bit i Noarks miniatyrvärld i Illby, Borgå. I medeltal 70 besökare per dag går här på en snabbpromenad runt hela landet och tar därefter kanske en kaffepaus i kaféet. Se bildspel och video.

Just nu förnyas den ena delen av miniatyrvärlden. Tapio Vertanen är sysselsatt med att bygga presidentens slott i miniatyr och hans arbetskamrater har andra byggnadsprojekt där det gäller att inte darra på handen.

Mycket populär i Noark är Finlands längsta järnvägslinje från Helsingfors till Kemijärvi och kända byggnader längs rutten. Gamla stan i Borgå breder ut sig hus för hus i den takt de blir klara.

Det är främst barnfamiljer, skolelever, pensionärer, inhemska och utländska turister som besöker Noarks miniatyrvärld i Illby snickeri. Man kan där också ta sig en avstickare till Eiffeltornet i Paris eller till och med till Rio de Janerio. Just nu koncentrerar sig Noark ändå på Finland och finländska byggnader.

Noarks miniatyrvärld öppnade sommaren 2009 i Illby snickeri, som ägs av Samaria rf. Den kristna organisationen verkar i samhället genom att hindra skador av missbruk och utslagning.


Länk till Noark

Läs också